ASV pabeigusi spēku izvešanu no Kandahāras militārās bāzes Afganistānā

Konfliktu zonas
Sargs.lv/LETA/AFP/Stripes.com
Foto: Reuters/Scanpix
Foto: Foto: Reuters/Scanpix

Amerikas Savienotās Valstis pabeigušas savu spēku izvešanu no Kandahāras gaisa spēku bāzes Afganistānas dienvidos, kas savulaik bija otra lielākā ASV un starptautisko spēku militārā bāze Afganistānā, piektdien paziņojušas Afganistānas un ASV amatpersonas.

"Viņi vēl nav oficiāli nodevuši bāzi mums, bet es varu apstiprināt, ka trešdien bāze ir atstāta," paziņoja Afganistānas armijas preses pārstāvis Kandahārā. Amatpersona gan minēja, ka oficiālā bāzes nodošana, visticamāk, notiks pēc musulmaņu Dzīru svētkiem, kas beigsies sestdien.

"Kandahāras lidlauka nodošana tika saskaņota gan ar augstākajiem vadītājiem Afganistānas valdībā, gan ar mūsu afgāņu partneriem 205. korpusā," ceturtdien sacīja Amerikas un NATO koalīcijas pārstāvis Afganistānā Sonijs Legets.

Kandahāras provincē pēdējos mēnešos piedzīvotas asas sadursmes starp talibiem un Afganistānas armiju. Pašreiz Afganistānas valdība un talibi trīs dienas ievēro pamieru, kamēr tiek svinēti Dzīru svētki.

Afganistānas armijas 205. korpusa pārstāvis sacīja, ka ASV spēku straujā aiziešana no bāzes bija pārsteigums un nebija saskaņotas detaļas. Šis solis atstāja neskaidrības par to, vai ASV spēki devās prom otrdienas vakarā vai trešdienas rītā. "Amerikāņi ir atbrīvojuši savas bāzes un viņi ir aizbraukuši".

Afganistānas drošības amatpersona Kandahāras lidostā apstiprināja, ka ASV karavīri šonedēļ devās prom bez nodošanas ceremonijas. “Viņi devās prom naktī, un Kandahārā vairs nav ASV spēku”, sacīja Kandahāras lidostas militārais komandieris ģenerālis Fahirs Kovahi (Faqir Qowahi).

ASV 1.maijā oficiāli sāka izvest savus atlikušos spēkus no Afganistānas, gatavojoties pielikt punktu savai gandrīz 20 gadus ilgušajai klātbūtnei šai valstī, bet vienlaikus raisot bažas par turpmāko notikumu attīstību Afganistānā pēc starptautisko spēku aiziešanas.

Lai gan faktiskā spēku izvešana sākusies jau agrāk, 1.maiju Vašingtona uzskata par simbolisku datumu, ņemot vērā, ka pērn panāktā vienošanās ar talibiem šo dienu noteica kā galīgo termiņu izvešanas pabeigšanai, bet ASV prezidents Džo Baidens atzinis, ka to izdarīt būtu grūti, un norādījis, ka pēdējie aptuveni 2500 amerikāņu karavīri no Afganistānas tiks izvesti laikā no 1.maija līdz 11.septembrim.

ASV plāno līdz 11. septembrim pilnībā izvest savus spēkus no Afganistānas. Pirmdien ASV Centrālā pavēlniecība paziņoja, ka spēku izvešana ir pabeigta 6 - 12% apmērā.

Vienlaikus norisinās arī NATO misijas "Resolute Support" spēku izvešana no Afganistānas.

Dalies ar šo ziņu