ASV Jūras spēku specvienība “SEAL’s” turpmāk koncentrēsies Ķīnas un Krievijas draudu mazināšanai

Pasaulē
Sargs.lv/Los Angeles Times/ Associated Press
ASV Jūras spēku SEAL's vienības kaujinieki
Foto: Foto: U.S. NAVY/ Flickr

Desmit gadus pēc tam, kad ASV Jūras spēku speciālo uzdevumu vienība SEAL’s veica savu slavenāko operāciju, atrodot un iznīcinot starptautiskā teroristiskā grupējuma “Al Qeda” vadītāju Osamu bin Ladenu, dienesta iekšienē veiktas nozīmīgas pārmaiņas, pārvirzot operāciju profilu no cīņas ar teroristiem uz cīņu pret izaicinājumiem, ko rada tādas augošās militārās lielvaras kā Ķīna un Krievija.

Jaunais dienesta attīstības plāns paredz samazināt esošo vada lieluma vienību skaitu par 30%. Tai pat laikā tiks skaitliski palielināts vienā SEAL komandā ietilpstošo kaujinieku skaits, padarot to daudz nāvējošāku, lai tās labāk spētu likvidēt draudus, ko rada pretinieki ar spēcīgi attīstītām jūras spēku, īpaši zemūdens spējām.

Pēc reformām plānots ieviest daudz stingrāku Jūras spēku karavīru izvērtēšanas procesu, atlasot pašus labākos un spējīgākos karavīrus dienestam SEAL vienībā. Šāds lēmums pieņemts pēc nesenajiem gadījumiem, kad pret šīs speciālo operāciju vienības karavīriem tikušas celtas apsūdzības slepkavībās, seksuālos uzbrukumos un narkotiku lietošanā.

Image
ASV Jūras spēku SEAL's vienības kaujinieki/ U.S. NAVY/ Flickr
Foto: Foto: U.S. NAVY/ Flickr
ASV Jūras spēku SEAL's vienības kaujinieki/ U.S. NAVY/ Flickr

SEAL vienības komandieris viceadmirālis Hjū Hovards (Hugh Howard) reformu nesen plānus izklāstīja ekskluzīvā intervijā aģentūrai “Associated Press”.

 Viņš atzina  - ja līdz šim SEAL kaujinieki tāpat kā citu speciālo operāciju vienību karavīri fokusējās galvenokārt uz pretterorisma operācijām tad pašreizējā attīstība ir vērsta kvalitatīvi jaunā virzienā.  Viceadmirālis H. Hovards atzina – ja pēdējās divas desmitgades SEAL’s kaujinieki cīnījās Irākas tuksnešos vai Afganistānas kalnos, tad tagad speciālo uzdevumu vienība atkal nolēmusi fokusēties karadarbībai jūras vidē.

Lēmums par reformām SEAL vienībā atspoguļo daudz plašāku Pentagona reformu stratēģiju, cenšoties neitralizēt pēdējās desmitgadē strauji augušās Ķīnas un Krievijas spējas, kā arī ņemot abu valstu ambīcijas paplašināt savu ietekmi ārvalstīs. ASV Aizsardzības departamenta vērtējumā pēdējās divas desmitgades ilgusī cīņa pret kaujiniekiem un dažāda veida ekstrēmistiem ir noplicinājuši ASV aizsardzības resursus, kas ļāvis Maskavai un Pekinai būtiski paplašināt savu ietekmi un sagrābt teritorijas.

Lai gan cīņa pret globālo terorismu ļāvusi SEAL’s kājiniekiem noslīpēt savas spējas tādās jomās kā izlūkošanas tīklu attīstībā, kā arī dažāda veida mērķu atrašana un iznīcināšana, taču pašreizējā situācijā nepieciešami kārtējie uzlabojumi. “Daudzas no šīm lietām ir pārnesamas un pielāgojamas jaunajiem uzdevumiem, tomēr viens ir skaidrs -  mums atkal ir jāpielāgojas un jāpiespiež sevi cīnīties jaunu draudu vidē,” sacīja viceadmirālis H. Hovards.

Image
ASV Jūras spēku SEAL's vienības kaujinieki/ U.S. NAVY/ Flickr
Foto: Foto: U.S. NAVY/ Flickr
ASV Jūras spēku SEAL's vienības kaujinieki/ U.S. NAVY/ Flickr
Iecerēto izmaiņu gaitā viceadmirālis H. Hovards plāno paplašināt SEAL’s vada līmeņa vienību sastāvu, ieviešot tajos kaujas spējas kibervidē un elektroniskajā karadarbībā, bezpilota sistēmu vadīšanā kā arī izlūkošanas informācijas ievākšanā un pretinieka maldināšanā.

"Mēs šādi sevi piespiežam attīstīties un saprastu mūsu spēju stiprās puses un trūkumus, lai tādējādi apjaustu, kāda ir mūsu izdzīvošanas spēja, cīnoties ar mūsdienu draudiem, ko rada globālie pretinieki,” sacīja viceadmirālis H.Hovards.

Tikmēr ASV Jūras spēku Jūras operāciju vadītājs admirālis Maiks Gildejs “Associated Press” atzina, ka SEAL’s vienības iekšienē uzsākto reformu mērķis ir labāk integrēt šo vienību kopējo Jūras spēku jūras operāciju izpildē.

“Ņemot vērā, ka Jūras spēku speciālo operāciju kaujinieki arvien vairāk un vairāk atgriežas pie savām saknēm, mēs esam apņēmušies palielināt šo vienību iesaisti flotes operācijās – virs ūdens, zem ūdens , uzlabojot mūsu jūras karadarbības spējas, ļaujot cīņā gūt pārsvaru pār mūsu attīstītākajiem pretiniekiem,” atzina admirālis M. Gildejs.

Dalies ar šo ziņu