Ukraina saņēmusi atļauju izvietot prettanku raķetes "Javelin" frontes priekšējās līnijās

Konfliktu zonas
Sargs.lv/TheDrive
Foto: Reuters/Scanpix

Ukraina saņēmusi atļauju izvietot no ASV saņemtās prettanku raķetes “Javelin” frontes priekšējās līnijās ar noteikumu, ka tās drīkst izmantot tikai aizsardzības nolūkiem, ziņo portāls "The Drive".

2018. gadā ASV piegādāja Ukrainai modernās “Javelin” prettanku raķetes, taču ierobežoja to pielietošanu tikai gadījumam, ja Ukrainā iebruktu Krievijas karaspēks, nosakot to izveidošanu tikai Ukrainas Rietumdaļā. Nu Ukrainas armija ir saņēmusi atļauju raķetes izvērst jebkur savā teritorijā, tai skaitā Donbasā, ar noteikumu, ka tās tiek izmantotas tikai aizsardzībai. Ukrainas varasiestādes informē, ka Krievija Donbasā ir izvērsusi vismaz 481 tanku.

Lai arī nav zināms, kad ierobežojums ir atcelts, Ukrainas puse jau ir paziņojusi par “Javelin” izvēršanu Austrumukrainā. Ukrainas armijas ģenerālštāba priekšnieks Ģenerālis Ruslans Homčaks paziņojis 2. jūlijā intervijā portālam ArmiaInform, ka raķetes tiks izvietotas frontes līnijās jau līdz ar nākamo Ukrainas spēku rotāciju.

CNN žurnālists Raiens Brauns (Ryan Browne) mikroblogošanas vietnē twitter ierakstījis, ka ASV oficiāli ir apstiprinājusi, ka nepastāv nekādi ģeogrāfiski ierobežojumi raķešu izvietošanai tik ilgi, kamēr tās tiek lietotas aizsardzības nolūkiem. Līdz šim ASV spēki šo terminu ir lietojuši plaši, piemēram par aizsardzību dēvējot gaisa triecienus Al Shabaab teroristu grupējumam Somālijā brīžos, kad tie iesaistījušies kaujās ar Somālijas vai Āfrikas Savienības drošības spēkiem, jo “draudzīgie spēki bijuši apdraudēti.”

Pat ja Ukraina pieņemtu stingrākus ierobežojumus raķešu izmantošanai, vēl joprojām Ukrainas Austrumu frontē būs izvietotas modernas prettanku ieroču sistēmas, kas var tikt izmantotas arī pret helikopteriem un zemu lidojošiem lidaparātiem. Pirmās Ukrainas spēku vienības jau ir pabeigušas apmācību ar jaunajām ieroču sistēmām, ko nodrošināja ASV instruktori. Paredzams, ka to izvietošana var kalpot kā būtisks iespējamas Krievijas agresijas atturēšanas elements Donbasā.

Dalies ar šo ziņu