D. Tramps noliedz, ka zinātu par Krievijas maksājumiem par ASV karavīru nogalināšanu

Konfliktu zonas
Sargs.lv/France24.com
Afganistāna
Foto: Foto: AFP/Scanpix

Prezidents Donalds Tramps noliedzis, ka būtu informēts par ASV izlūkdienestu amatpersonu secinājumiem, ka Krievija slepeni piedāvājusi atlīdzību ar teroristisko organizāciju “Taliban” saistītajiem kaujiniekiem par amerikāņu karavīru nogalināšanu Afganistānā, vēsta Francijas raidorganizācija “France24”.

D. Trampa administrācija pirmdien par šo jautājumu informēs atsevišķus ASV Kongresa pārstāvjus.

Izlūkošanas dienestu apkopotā informācija nonākusi atklātībā laikā, kad ASV prezidents cenšas izvest karaspēku no Afganistānas. Tādējādi tiek pieļauts, ka Krievija veic sava veida apvērsumu pašu kaujinieku rindās brīdī, kad ASV un grupējums “Taliban” rīko sarunas, lai izbeigtu ilgstošo karu.

Šāds pieļāvums pirmo reizi tika publicēts laikrakstā “The New York Times”, bet vēlāk ASV izlūkdienestu pārstāvji to apstiprināja arī aģentūras “The Associated Press” žurnālistiem.

Informācija par to, ka prezidents D. Tramps tiešām zinājis par šādu Krievijas izlūkdienestu darbinieku rīcību, ir pretrunīga. “Associated Press”, atsaucoties uz tās informācijas avotiem izlūkdienestos, ziņoja, ka prezidents par šo jautājumu ticis informēts šā gada sākumā. Savukārt pats D. Tramps pagājušās nedēļas nogalē paziņoja, ka izlūkdienesta amatpersonas viņu nav informējušas, jo neuzskatīja šo informāciju par ticamu.

Baltā nama Nacionālās drošības padome šos ziņojumus neapstiprina, tomēr norāda, ka ASV katru dienu saņem tūkstošiem izlūkošanas ziņojumu, kas tiek pakļauti stingrai pārbaudei.

Šīs informācijas noplūšana gan ir saviļņojusi ASV iekšpolitiku, vairākiem ASV vadošajiem politiķiem pieprasot no Baltā nama paskaidrojumus saistībā ar satraucošo informāciju, ka Krievijas izlūkdienesti finansējuši ASV karavīru nogalināšanu.

ASV Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi (Nancy Pelosi), kura bijusi viena no nedaudzajiem ASV Kongresa pārstāvjiem, kura tikusi informēta par šo jautājumu, ASV televīzijas kanāla “ABC” raidījumam “This Week” norādījusi, ka saņemtajā ziņojumā nav iekļauta informācija par iespējamo atlīdzību izmaksu kaujiniekiem. Viņa pierasījusi sniegt detalizētu informāciju par šo jautājumu Kongresa pārstāvjiem.

Tikmēr Krievijas Ārlietu ministrija ASV izlūkdienestu informāciju nodēvējusi par “nonsensu”.

“Šis neizsmalcinātais produkts skaidri parāda ASV izlūkdienestu propagandistu zemo intelektuālo spēju, kuri, nespēdami izdomāt neko ticamāku, radījuši šīs muļķības,” teikts Krievijas Ārliuetu ministrijas paziņojumā.

Arī “Taliban” pārstāvji noraidījuši ASV izlūkdienestu apgalvojumus, uzsverot, ka nav parādā nevienam ārvalstu izlūkdienestam.

Lai gan Krievijas izlūkdienestu darbošanās Afganistānā nav jaunums, pieredzējuši ASV izlūkdienestu darbinieki un ASV bruņoto spēku pārstāvji norādījuši, ka Krievijas spēku pārstāvji ir kļuvuši “daudz agresīvāki” attiecībā uz vēlmi slēgt līgumus ar “Taliban” un “Haqqani” tīkla pārstāvjiem – kaujinieku grupu, kura ir saistīta ar grupējumu “Taliban” un 2012. gadā ASV tikusi klasificēta kā teroristu organizācija.

Tiek uzskatīts, ka Krievijas izlūkdienestu pārstāvji ar “Taliban” vadītājiem tikušies Kataras pilsētā Dohā un pašā Afganistānā, tomēr nav zināms, vai kopējās sanāksmēs tikuši apspriesti atlīdzības jautājumi par ASV un sabiedroto karavīru nogalināšanu.

“France24” ziņo, ka izlūkdienestu pārstāvji, ar kuriem runājuši “Associated Press” pārstāvji, stāstījuši, ka dienesti izmeklējuši pērn aprīlī notikušu uzbrukumu ASV spēku konvojam, kurā nogalināti trīs ASV jūras kājinieki, pēc tam, kad netālu no bruņutransportieriem uzsprāgusi ar sprāgstvielām pildīta automašīna. Šis uzbrukums noticis brīdī, kad transports devies uz Bagramas lidlauku  - lielāko ASV spēku bāzi Afganistānā. Šajā uzbrukumā ievainojumus guvuši vēl trīs ASV karavīri, kā arī afgāņu līgumdarbinieks. Pēc šī uzbrukuma atbildību par to uzņēmās grupējums “Taliban”.

Pēcāk 2020. gada sākumā ASV specvienības “SEAL” kaujinieki, iebrūkot grupējuma “Taliban” bāzē, atrada aptuveni 500 tūkstošus ASV dolārus skaidrā naudā. Šie izņemtie līdzekļi vēl vairāk nostiprināja amerikāņu izlūkdienestu darbinieku aizdomas, ka Krievijas specdienestu pārstāvji ir piedāvājuši naudu “Taliban” kaujiniekiem un citām ar grupējumu saistītajiem kaujiniekiem.

Dalies ar šo ziņu