“Jaunsardzē esmu ieguvis zināšanas visai dzīvei.” Jaunsargu iespaidi par 4. līmeņa nometni Alūksnē

Jaunsardze
Sargs.lv
4. līmeņa nometne
Foto: Jaunsardzes centrs

No 29. aprīļa līdz 4. maijam militārajā poligonā “Lāčusils”, Alūksnes novadā norisinājās Jaunsardzes centra organizētā 4. līmeņa jaunsargu nometne, kurā jaunsargi pilnveidoja un nostiprināja aizvadītajā mācību gadā gūtās iemaņas. “Jaunsardzē esmu ieguvis zināšanās visai dzīvei – kā uzņemties atbildību, kā darboties komandā, kā arī visas karavīra pamatiemaņas,” sarunā ar “Sargs.lv” par saviem ieguvumiem no dalības Jaunsardzē stāsta jaunsargs Eduards Svīķis. Viņš bija viens no aptuveni 80 jaunsargiem, kas šogad pabeidza 4. līmeņa nometni – augstākā līmeņa jaunsarga spēju un zināšanu pārbaudījumu.

Nometnē jaunsargi padziļināti apguva lauka kaujas iemaņas (LKI), pirmo palīdzību, ieroču un šaušanas mācību, topogrāfiju un orientēšanos (DAKO) un ierindas mācību. Notika arī jauniešu zināšanu un prasmju pārbaude, un 3. maijā jaunsargi kārtoja noslēguma pārbaudījumus, kas visiem nometnes dalībniekiem izdevās sekmīgi.

Image
Foto: Jaunsardzes centrs

4. maijā Jaunsardzes centra direktors pulkvedis Aivis Mirbahs un Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Eglīts izteica atzinību jaunsargiem par viņu drosmi un apņemšanos pabeigt sekmīgi 4. līmeņa nometni un novēlēja turpmāk pielietot dzīvē iegūtās zināšanas un vērtības.

Katrs jaunsargs saņēma apliecību par Jaunsargu programmas 4. līmeņa nokārtošanu, kas sniedz priekšrocības atlasē, stājoties NBS, Nacionālajā aizsardzības akadēmijā, Valsts policijas koledžā, Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžā un Valsts robežsardzes koledžā.

“Es jau no bērnības esmu gribējis dienēt armijā, uzskatīju to par foršu lietu, jo ir iespēja doties mežā, šaut ar dažādiem ieročiem un darīt citas aizraujošas lietas. Nekad neesmu redzējis sevi strādājam birojā, man labāk patīk aktīvi darboties, tāpēc armija ātri nonāca manā redzeslokā,” par savu izvēli pievienoties Jaunsardzei stāsta Eduards Svīķis.

“Jaunsardzē esmu ieguvis zināšanas visai dzīvei – kā uzņemties atbildību, kā darboties komandā, kā arī visas karavīra pamatiemaņas – šaušana, orientēšanās, kaujas prasmes, pirmā palīdzība,” par saviem ieguvumiem Jaunsardzē stāsta Eduards Svīķis. “Jaunsardzē tev ir iespēja izmēģināt līdera lomu, uzņemties atbildību par sevi un citiem, iemācīties taupīt savus resursus un izdzīvot smagos apstākļos.”
Image
Foto: Jaunsardzes centrs

Cita 4. līmeņa nometnes teicamniece – jaunsardze Megija Pastare – arī pauž, ka mērķis kļūt par karavīru viņai ir jau no četru gadu vecuma, kaut arī ģimenē neviens nav saistīts ar militāro jomu. Dalība Jaunsardzē bijis loģisks pirmais solis sava mērķa sasniegšanai – šeit viņa darbojas jau sešus gadus un nevienu brīdi savu izvēli nav nožēlojusi.

Nometnē viņai labākos iespaidus atstājusi tieši instruktoru profesionalitāte un atsaucība, un priecējis arī pašas lieliskais noslēguma rezultāts. Sirdij tuvākā Megijai Pastarei bijusi ierindas mācība un pirmās palīdzības apguve, arī šaušanā viss izdevies teicami, taču orientēšanās gan vēl esot “jāatkož”. “Protams, katrs instruktors māca mazliet atšķirīgi, tāpēc ir jāspēj pielāgoties, kārtojot pārbaudījumus,” viņa piebilst.

“Nometnē mani spilgtākie iespaidi bija iespēja darboties ar īstu triecienšauteni G-36, jo jaunsargam ikdienā šāds ierocis nav pieejams. Mēs varējām gan izšaut, gan izmantot šo ieroci lauka kaujas iemaņu apmācībās,” par savu pieredzi 4. līmeņa nometnē stāsta Eduards Svīķis. “Un, protams, iespēja sastrādāties komandā, jo nometnes laikā kļūst redzamas katra komandas biedra stiprās un vājās puses.”
Image
Foto: Jaunsardzes centrs

Abi jaunsargi ir apņēmības pilni arī savu turpmāko dzīvi un karjeru saistīt ar militāro jomu. “Plānoju turpināt militāro karjeru – šobrīd tā visdrīzāk būs Zemessardze, bet vēlāk ceru pāriet uz profesionālo dienestu, jo viens no maniem lielākajiem sapņiem ir doties misijā,” atklāj Megija Pastare.

Tikmēr Eduards Svīķis pauž, ka 4. līmeņa nometnes pabeigšana bijis viens no sākotnējiem mērķiem, kad iestājies Jaunsardzē. “Tagad tas ir izdarīts, un pienācis laiks iet tālāk. Plānoju iziet valsts aizsardzības dienestu, pēc tam vai nu mācīšos augstskolā un paralēli dienēšu Zemessardzē, vai arī uzreiz iestāšos profesionālajā dienestā – laiks rādīs,” savus plānus ieskicē jaunsargs.

Nometnes noslēgumā, Jaunsardze un 4. līmeņa nometnes jaunsargi kopā ar Latvijas un ārvalstu bruņotajiem spēkiem, Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālo vidusskolu, Valsts robežsardzi, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu un Valsts policijas vienībām piedalījās arī 4. maija Brīvības svētku parādē Alūksnē.

Image
Foto: Jaunsardzes centrs

Jaunsardzes centrs organizē valsts aizsardzības mācības apguvi vidusskolās un īsteno Jaunsardzes darbu. Jaunsardzes kustība pagājušajā gadā atzīmēja 30. gadadienu, un pašlaik tajās piedalās vairāk nekā 7000 jauniešu visā Latvijā. Galvenais Valsts aizsardzības mācības izvirzītais mērķis ir veicināt pilsonisko apziņu un patriotismu, kā arī sniegt iespēju apgūt militārās pamatiemaņas un prasmes, veidojot pilsoniski atbildīgus un Latvijai lojālus pilsoņus, kas ir būtiski visaptverošas valsts aizsardzības kontekstā.

Dalies ar šo ziņu