Jaunsarga mamma: Laimīgs bērns, laimīgi vecāki

Jaunsardze
Sargs.lv
bilde
Foto: Edvards pirmais no kreisās. Foto: T.Juškāns, A.Grietēna, L.Lūse

Jaunsardze ir brīnišķīga kustība, kurā jaunieši attīstās ar katru nodarbību un nometni, iemācās cieņu, drošsirdību un patstāvību. Tā savās atziņās dalās jaunsarga Edvarda mamma Inese Petkune. Viņa intervijā “Sargs.lv” atzīst, ka sākotnēji izjutusi bažas par dēla izvēli, tomēr, redzot, cik pārguris, bet laimīgs bērns pārnāk no nodarbībām, sapratusi, ka tas ir viņa aicinājums. Tas arī Inesē rada lielāko prieku un mieru – ka dēls atradis jomu, ar kuru vēlas saistīt savu tālāko dzīvi.

17 gadus vecais Ineses dēls Edvards Ikšķiles novada jaunsargu vienībā darbojas jau septiņus gadus. Savas gaitas Jaunsardzē viņš uzsācis, iedvesmojoties no radiem. Kā smejas Edvarda mamma – tas laikam ir iedzimis.

Ineses radu lokā ir daudz zemessargu, policistu un mežsargu. Tomēr lielāko iespaidu uz Ineses dēlu atstājis onkulis, kurš teju visu mūžu dienēja Zemessardzē. Viņš Edvardu ņēmis līdzi uz dažādām militārajām parādēm, līdz ar to militārā joma viņam īpaši iepatikusies.

Image
bilde
Foto: Edvards pirmais no kreisās. Foto no I. Petkunes personīgā arhīva
Edvards pirmais no kreisās. Foto no I. Petkunes personīgā arhīva

Edvarda mamma arī atklāj, ka ģimene, kā kristīgi cilvēki, daudz lūguši, lai pamanītu dēla intereses jau agrā vecumā. Inese gan atzīst – teju kā jebkurai mammai, saprotot, ka dēlu interesē militārā joma, arī viņu sākotnēji pārņēmušas bažas. Tās gan tagad ir zudušas, un Inese par dēla interesēm un gaitām Jaunsardzē ir ļoti priecīga. Viņa ar pārliecību saka – šī ir kustība, uz kuru bērnus droši var laist.

“Redzot, cik laimīgs bērns atnāk no nodarbībām vai pārgājiena – kaut vai pārguris un ar tulznām, saproti, ka tas ir viņa aicinājums. Ja tā nebūtu, viņš tur nebūtu. To nevar piespiest,” saka Inese.

Inese arī dalās ar skumju dzīves notikumu, kad viņa kļuva par atraitni un par dēlu kādu laiku bija jārūpējas vienai. Viņa kā mamma esot sapratusi, ka Jaunsardzes kustība bija tas, kas dēlam dod vīrietim nepieciešamās vērtības un iemaņas.

“Šī ir tā joma, kas vīrietim ir ļoti svarīga. Mums, sievietēm, to nesaprast. Mums gribas kontrolēt, mest pankūkas pāri žogam un pieskatīt mazos bērniņus, bet jāsaprot, ka tie ir puikas, kuri aug par vīriešiem,” pauž Edvarda mamma.

Viņasprāt, būtiskākais, ko Jaunsardze iemāca, ir komandas darbs. Vienlīdz svarīga arī cieņa vienam pret otru un arī apkārtējiem, kā arī spēja pieņemt vienam otru.

“Jaunieši aug un attīstās, pateicoties kopienai, un šī ir ļoti laba kopiena, kurā viņi mācās viens no otra, attīstās un iemācās pieņemt – gan vājākos, gan stiprākos. Es dēlā redzu ļoti lielu izaugsmi. Katru reizi, kad viņš atbrauc no nometnēm un nodarbībām, es redzu kā viņš attīstās kā vīrietis,” stāsta Inese.

Mamma novērojusi, ka, pateicoties kustībai, dēls kļuvis patstāvīgs, drosmīgs un arī drošsirdīgs. Edvards nebaidoties aizstāvēt vājākos vai arī aizrādīt vecākiem jauniešiem, iestājoties par taisnību. Tāpat Edvards ir liels Latvijas patriots.

Image
bilde
Foto: Foto no Petkunu ģimenes arhīva
Foto no Petkunu ģimenes arhīva

Līdzīgi kā citi Ikšķiles novada jaunsargu vecāki arī Inese saka – pozitīvās atziņas un bērna izaugsme ir ne tikai Jaunaudzes kustības, bet arī Ikšķiles novada jaunsargu vienības instruktora kaprāļa Andra Juškāna nopelns.

“Tur ir jābūt nedaudz trakam, lai ar to visu varētu tiktu galā. Mēs visi esam tik dažādi. Viens ir bērni – viņi pamatā ir ļoti vienkārši, bet papildus viņiem nāk klāt vecāki ar visām savām iegribām. Tur ir jābūt fanātiskam savas jomas profesionālim un jāmīl sava nodarbošanās. Skaidrs, ka tas ir viņa aicinājums. Vēlētos vairāk tādus cilvēkus ikvienā profesijā, jo tas tiešām ir liels A. Juškāna nopelns. Viņš patiesi ir šo bērnu autoritāte. Kopumā ir ļoti forši, ka šāda kustība Latvijā vispār ir,” norāda Edvarda mamma.
Image
bilde
Foto: Edvards pirmais no labās. Foto no I. Petkunes personīgā arhīva
Edvards pirmais no labās. Foto no I. Petkunes personīgā arhīva

Savukārt daloties, kas, viņasprāt, no Jaunsardzē iegūtā dēlam noderēs nākotnē, Inese norāda – izlaušanās no pubertātes, atbrīvošanās no kompleksiem un savu spēju apzināšanās. Viņa dalās viedoklī, ka mūsdienās daudz bērnu cīnās, lai nedzīvotos dažādos kompleksos un būtu brīvi. Tas ir ļoti svarīgi, jo cilvēki to būtībā ir radīti brīvi, kuri ar kompleksiem apaug tikai ar laiku. Tad Jaunsardzes kustība ir ielikusi pamatu būt pārliecinātam par sevi un devusi brīvības sajūtu nākotnei. Protams, ne mazāk būtiskas ir arī nodarbībās apgūtās izdzīvošanas iemaņas.

Mamma arī atklāj, ka šobrīd Edvards esot pārliecināts, ka saistīs savu nākotni ar aizsardzības jomu.

“Ir forši, ka viņš zina, ko grib darīt nākotnē. Viņš varbūt nezina tiešo ko, bet dēls ir drošs, ka tas būs šis virziens. Tas tiešām ir brīnums, ka viņš atradis savu aicinājumu, jo būtu briesmīgi strādāt profesijā, kas nav nedz tavs aicinājums, nedz tev patīk. Manuprāt, tas ir brīnišķīgākais, kas dzīve var notikt – visu mūžu esi profesijā, kas tev patīk. Kas var būt labāk – laimīgs bērns, laimīgi vecāki,” rezumē jaunsarga Edvarda mamma.

Dalies ar šo ziņu