Lietuvas Seims atvieglo aizsardzības rūpniecības objektu būvniecību valstī

Ārvalstīs
LETA/BNS
"Rheinmetall" ražotne Vācijā
Foto: AFP/Scanpix

Lietuvas parlaments otrdien pieņēma likuma grozījumus, kas atvieglos un paātrinās aizsardzības  rūpniecības objektu būvniecību valstī.

Īpašie nosacījumi tiks attiecināti uz aizsardzības rūpniecības projektiem, kas ļaus tiem sākt darbību agrāk, jo investori ietekmes uz vidi novērtējuma procedūras un būvatļaujas saņemšanu varēs nokārtot pirms būvniecības pabeigšanas, nevis pirms tās sākuma.

Par grozījumiem balsoja 118 Seima deputāti, četri bija pret un viens atturējās. Seims, kurā ir 141 deputāts, pieņēma arī grozījumus vairākos citos saistītajos likumos.

Ekonomikas un inovāciju ministre Aušrine Armonaite uzsvēra, ka Lietuvas investoriem tiks piemēroti tādi paši nosacījumi kā Rietumu kompānijām, piebilstot, ka tiem bieži vien svarīgāki par finansiālo atbalstu ir ātri valsts lēmumi.

"Dažkārt investoriem svarīgāks par jebkādām subsīdijām, valsts aizdevumiem vai garantijām, vai citiem finanšu instrumentiem ir ātri strādājošs valsts aparāts, zems birokrātijas līmenis, digitāli risinājumi," viņa teica. "Un mēs padarām Lietuvu par, iespējams, visdraudzīgāko valsti Eiropā lielām investīcijām aizsardzības un drošības jomā," paziņoja ministre.

Izmaiņas attieksies uz lieliem projektiem, kas saistīti ar neatliekamām valsts drošības un aizsardzības vajadzībām.

Jau vēstīts, ka Lietuvas valdība un Vācijas aizsardzības rūpniecības kompānija "Rheinmetall" pagājušajā nedēļā Viļņā parakstīja nodomu protokolu par 155 milimetru artilērijas munīcijas ražotnes būvniecību valstī. Puses sākušas sarunas par investīciju līgumu.

Grozījumus sāka izstrādāt saistībā ar plāniem par "Rheinmetall" rūpnīcas būvniecību Lietuvā.

Dalies ar šo ziņu