ASV brīdina par jaunu Krievijas kodolieroci kosmosā satelītu iznīcināšanai

Ārvalstīs
Sargs.lv/CNN
Satelīts orbītā virs Zemes
Foto: Reuters/Scanpix

ASV izlūkdienesti ieguvuši informāciju par Krievijas militārajām spējām attiecībā uz centieniem izvietot kosmosā satelītu iznīcināšanai paredzētu kodolieroci, vēsta CNN. Šī informācija nodota Kongresam un galvenajiem ASV sabiedrotajiem, un vairāki likumdevēji izteikušies, ka apdraudējums ir pietiekami nozīmīgs, lai to atslepenotu un izplatītu publiski. Atsevišķi kongresmeņi atzīmējuši, ka, neraugoties uz potenciālo apdraudējumu, šobrīd nav tiešu draudu ASV un tās interesēm.

Sistēma joprojām ir izstrādes procesā un vēl nav palaista orbītā, norādījušas trīs ASV amatpersonas, un nav precīzi zināms, cik tālu tehnoloģija ir attīstīta. Cita ASV amatpersona apliecinājusi CNN, ka Krievijas jaunās tehnoloģijas nav paredzētas cilvēku iznīcināšanai.

Nav skaidrības, vai izlūkinformācijā minētā tehnoloģija ir pretsatelītu spēja, kuras darbību nodrošina kodoldzinējs, vai arī tas ir kodolierocis, kas paredzēts satelītu iznīcināšanai. Jebkurā gadījumā šāda Krievijas spēja rada būtisku apdraudējumu ASV kodolarsenāla komandkontroles satelītiem.

Arī citas valstis iepriekš ir testējušas līdzīgus satelītu iznīcināšanas ieročus, tomēr šāds Krievijas solis tiktu uztverts kā nepārprotama eskalācija, un ASV ir paudušas, ka reaģēs “ar spēcīgu atbildi” uz jebkādu uzbrukumu tās kodolarsenāla komandkontroles satelītiem.

Trauksmi Kongresā par saņemto izlūkinformāciju radīja republikāņu pārstāvis Maiks Tērners, tikmēr pēc brīfinga vairāki viņa kolēģi centās pieklusināt publiski izskanējušās bažas par Krievijas radīto apdraudējumu, īpaši ASV Pārstāvju palātas spīkers Maiks Džonsons, kurš pauda, ka “panikai nav pamata” un esot zinājis par šo izlūkinformāciju kopš janvāra.

Arī ASV Nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans trešdien pauda pārsteigumu par Tērnera rīcību un apliecināja, ka bija pats plānojis informēt Kongresa augstākos republikāņu un demokrātu partijas pārstāvjus. Tikmēr Maiks Tērners mudinājis Džo Baidena administrāciju atslepenot visu informāciju saistībā ar minēto apdraudējumu, lai Kongress, prezidenta administrācija un sabiedrotie varētu atklāti apspriest vēlamo atbildes reakciju.

Spriedze ap minēto izlūkinformāciju norisinās, kamēr ASV Kongresā joprojām nav apstiprināta 60 miljardus dolāru vērtā palīdzības pakotne Ukrainai, un atsevišķi ASV likumdevēji un amatpersonas spekulē, ka minētā trauksme par Krievijas plāniem kosmosā varētu būt mēģinājums mudināt Kongresu atbalstīt palīdzību Ukrainai.

Zināms, ka Krievija jau ilgstoši strādā pie tehnoloģiju radīšanas, lai neitralizētu ASV militārās un komerciālās kosmosa sistēmas. Krievijas militārā doktrīna paredz, ka tās bruņotajiem spēkiem jāspēj uzbrukt pretinieka satelītiem no zemes, gaisa, kibertelpas un kosmosa. 2020. gadā Krievija izmēģināja kosmosā izvietotu pretsatelītu ieroci, ko iespējams izmantot gan savu satelītu apkopes darbos, gan pretinieka satelītu iznīcināšanai.

Dalies ar šo ziņu