"Newsweek": Ķīnas valsts mediji brīdina par "pasaules karu" ar NATO

Ārvalstīs
Sargs.lv/Newsweek
Ķīnas karogs
Foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix

Notiekošā Krievijas un Ukrainas kara laikā Ķīnas laikraksts svētdien brīdināja, ka NATO var paplašināt konfliktu līdz pat "pasaules karam", vēsta ASV interneta medijs “Newsweek”.

Jau tā lielā spriedze starp Krieviju un NATO pēdējo nedēļu laikā šķietami saasinājusies pēc tam, kad militārā alianse pagājušajā mēnesī paziņoja par lielākajām militārajām mācībām kopš Aukstā kara beigām. Operācija, kas nodēvēta par "Steadfast Defender 2024", tika uzsākta janvāra beigās un ilgs līdz maijam. Tajā piedalīsies aptuveni 90 000 karavīru no 31 NATO dalībvalstīm un Zviedrijas.

NATO skaidro, ka mācībās tiks pārbaudītas sabiedroto spējas ātri izvietot spēkus un testēti jaunie aizsardzības plāni. Militārie analītiķi apgalvo, ka “Steadfast Defender” mācības ir paredzētas, lai sagatavotu alianses dalībvalstis iespējamam Krievijas iebrukumam NATO teritorijā.

Lai gan NATO izplatītajā paziņojumā par militārajām mācībām Krievija nav minēta, taču, kā liecina ziņu aģentūras “Reuters” rīcībā esošie militārās alianses dokumenti, Krievija tiek uzskatīta par lielāko drošības apdraudējumu tās dalībvalstīm. Viens no primārajiem mācību mērķiem būs "demonstrēt NATO spēju ātri izvietot spēkus no Ziemeļamerikas un citām alianses daļām, lai stiprinātu Eiropas aizsardzību".

Savukārt svētdien Ķīnas valsts medijs “Global Times” publiskoja viedokļa rakstu “NATO virza Krievijas un Ukrainas konfliktu uz “pasaules karu””, norādot, ka NATO ģenerālsekretāra Jensa Stoltenberga nesenā vizīte ASV, kurā viņš runāja par NATO "gatavību", turpmāku atbalstu Ukrainai un ieguldījumiem aizsardzībā, “ir skaidra sabiedriskās domas sagatavošana, lai Krievijas un Ukrainas konfliktu izvērstu pasaules karā."

Saskaņā ar NATO mājaslapā publiskoto informāciju J. Stoltenbergs ceturtdien savā uzrunā Floridas štata pilsētā Tampā, brīdināja par izaicinājumiem Ukrainas karā, piebilstot, ka "NATO ir veikusi lielākās izmaiņas aliansē kopš Aukstā kara beigām, lai pielāgotos mainīgajai situācijai un būtu ar lielāku spēku un gatavību. Pirmo reizi mūsu vēsturē Alianses austrumu daļa ir kaujas gatavībā. Un sabiedrotie iegulda vairāk aizsardzībā."

Tomēr “Global Times” publicētajā rakstā tika brīdināts par NATO iespējamo ietekmi, kas var izraisīt "šķelšanos un konfrontācijas" globālā mērogā.

"Šīs NATO stratēģiskās izmaiņas īstermiņā var uzlabot tās iekšējo kohēziju, un nodrošināt arī turpmāku iespēju saglabāt savu pozīciju kā pasaulē spēcīgākajam militārajam spēkam, kas atrodas ASV un Rietumu rokās. Tomēr ilgtermiņā tas var izraisīt globālu šķelšanos un konfrontācijas, dziļi ietekmējot starptautiskās attiecības un drošības vidi ap Ķīnu," teikts Ķīnas valsts medija rakstā.

"Kara briesmas neizbēgami palielināsies, NATO virzoties uz priekšu un paplašinoties globāli, un draudi neaprobežosies tikai ar Āziju," apgalvo “Global Times”.

Šis viedoklis tika publiskots drīz pēc tam, kad Krievijas Drošības padomes priekšsēdētāja vietnieks un Krievijas diktatora Vladimira Putina pārliecināts sabiedrotais Dmitrijs Medvedevs piektdien sociālajos tīklos brīdināja par "lielā kara" iespējamību ar NATO.

Piektdien Krievijas sociālo tīklu platformā “VKontakte” D. Medvedevs garā pārspriedumā nosodīja "Steadfast Defender 2024" veidotājus kā "Rietumu politiķus, kuri ir pieķēzījuši savas bikses, un viņu viduvējie NATO ģenerāļi, kuri atkal ir nolēmuši mūs nobiedēt.”

Viņš arī apgalvoja, ka Krievija nekad nesāks pirmo triecienu pret kādu NATO dalībvalsti, taču norāda, ka tā reaģēs uz jebkuru potenciālu agresiju pret savu "integritāti" vai NATO pastiprinātu attiecību veidošanu ar Ukrainu, brīdinot par "lielo karu", kas tam var sekot.

Dalies ar šo ziņu