Ķīna brīdina ASV: tās militārā palīdzība Taivānai neatturēs atkalapvienošanos ar salu

Ārvalstīs
Sargs.lv/ Military.com
ASV ražotie "Black hawk" lido militārajās mācībās Taivānā
Foto: AFP/Scanpix. ASV ražotie "Black hawk" lido militārajās mācībās Taivānā

Ķīna apsūdzējusi ASV par centieniem Taivānu pārvērst par "munīcijas noliktavu". Šis paziņojums nācis pēc Baltā nama lēmuma sniegt militāro palīdzību Taivānai 345 miljonu ASV dolāru apmērā. Tikmēr Taivāna ziņo par sešiem Ķīnas kara flotes kuģiem salas krastos, vēsta ASV militārais medijs “Military.com”.

Ķīnas Taivānas lietu birojs sestdienas vakarā nāca klajā ar paziņojumu, iebilstot pret jebkādu militāro palīdzību Taivānai, kuru Ķīna uzskata par savu teritoriju.

"Neatkarīgi no tā, cik daudz no parasto nodokļu maksātāju naudas iztērēs Taivānas separātistu spēki, neatkarīgi no tā, cik daudz ASV ieroču būs salai, tas nesatricinās mūsu apņemšanos atrisināt Taivānas problēmu un neietekmēs mūsu stingro gribu realizēt mūsu dzimtenes atkalapvienošanos," sacīja Taivānas lietu biroja pārstāvis Čens Binhua (Chen Binhua).

"Viņu rīcība pārvērš Taivānu par pulvera mucu un munīcijas noliktavu, pastiprinot kara draudus Taivānas šaurumā," teikts paziņojumā.

Ķīnas Tautas atbrīvošanas armija pēdējos gados ir palielinājusi savus militāros manevrus, pastāvīgi nosūtot iznīcinātājus un karakuģus novērot salu.

Taivānas Nacionālās aizsardzības ministrija svētdien paziņoja, ka salas tuvumā izsekojusi sešus Ķīnas flotes kuģus.

Taivānas valdība, ko vada Demokrātiskā progresīvā partija, ir pastiprinājusi ieroču iegādi no ASV, īstenojot atturēšanas stratēģiju pret Ķīnas iebrukumu.

Ķīna un Taivāna sadalījās pilsoņu kara laikā 1949. gadā, un līdz šim Taivānu nekad nav pārvaldījusi Ķīnā valdošā komunistiskā partija.

Dalies ar šo ziņu