"Frontex" nepieciešamības gadījumā palīdzēs Igaunijai un Somijai

Ārvalstīs
LETA
FRONTEX
Foto: PAP/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) robežsardzes aģentūra "Frontex" var piedāvāt savu palīdzību Igaunijai un Somijai, ja migrācijas spiediens uz valstu robežām turpināsies, paziņoja aģentūras direktora vietnieks Uku Serekanno.

"Situācija ir satraucoša, un mēs sazināmies ar Somijas robežsardzi par operatīvajiem plāniem, kā mēs varam viņus atbalstīt," Serekanno teica Igaunijas sabiedriskajai raidorganizācijai ERR, piebilstot, ka Somijas pusi interesē atbalsts tādās jomās, kā migrantu izcelsmes noskaidrošana un iebraucēju iztaujāšana. "Tomēr vēl tiek precizēts, kāds varētu būt operatīvais atbalsts," teica "Frontex" pārstāvis.

Somijas valdības lēmumu no sestdienas, 18.novembra, pusnakts slēgt četrus robežšķērsošanas punktus viņš raksturoja kā "ļoti skaidru vēstījums, ka Somija negrasās samierināties ar to, ka cilvēki tiek vesti uz robežas un migrācija tiek izmantota kā spiediena veids".

Vienlaikus Serekanno atzina, ka migrācijas plūsma no Somijas dienvidaustrumiem pēc visu četru robežkontroles punktu slēgšanas varētu tikt virzīta uz Igauniju, kam uzmanību pievērš arī Igaunijas Policijas un robežsardzes departaments.

"Frontex" pārstāvis uzsvēra, ka migrācijas plūsmas pie ES austrumu un dienvidu robežām atšķiras.

Krievijā robežsardze ir Federālā drošības dienesta (FSB) pakļautībā, kas pilnībā kontrolē situāciju pierobežas zonā. Parasti tiek apsargātas abas robežas puses. Ja kaut kas sāk notikt Krievijas pusē, ja pēkšņi parādās migrācijas plūsma, ir skaidrs, ka tā ir Krievijas hibrīdoperācija, lai destabilizētu kaimiņvalstis.

Serekanno uzsvēra, ka pēc pieprasījuma "Frontex" var piedāvāt palīdzību gan Somijai, gan Igaunijai. Viņš atgādināja, ka pirms diviem gadiem, kad saasinājās migrācijas krīze Lieuvā, īslaicīgi pie tās robežas ar Baltkrieviju bija izvietoti vairāk nekā 100 "Frontex" pārstāvji.

Pašlaik Igaunijā ir 25 "Frontex" pārstāvji no citām valstīm. Lielākā daļa no viņiem strādā Narvā un pie Igaunijas austrumu robežas, bet daži ir izvietoti Tallinas lidostā. "Protams, esam gatavi palielināt atbalstu, ja Igaunijas valstij tas būs nepieciešams," piebilda Serekanno, paskaidrojot, ka palīdzība var būt gan cilvēkresursi, gan tehniska palīdzība, piemēram, bezpilota lidaparāti vai helikopteri.

Ierasti zaļās robežas, ko klāj veģetācija, piemēram, meži, ir vāji aizsargāti valsts robežas posmi. Pagājušajā gadā Igaunija pieņēma grozījumus, kas ļauj nelegālos migrantus piespiest doties atpakaļ, ja viņi mēģina valstī iekļūt ārpus oficiālajām robežšķērsošanas vietām "ārkārtas situācijās, ko izraisa masveida imigrācija".

Jau vēstīts, ka Igaunijas iekšlietu ministrs Lauri Lēnemetss paziņoja, ka Krievijas robežsargi ceturtdien ļāvuši grupai nelegālo migrantu no Somālijas, kuru pārvietošanos viņiem vajadzēja novērst, ierasties Igaunijas robežšķērsošanas punktā.

Pēc viņa teiktā, no plkst. 8 līdz 9.30 astoņi Somālijas pilsoņi bez ieceļošanas tiesībām mēģināja iekļūt Igaunijā caur Narvas robežkontroles punktu.

Savukārt Somija ceturtdien paziņoja, ka nelegālo imigrantu skaita pieauguma dēļ slēgs pusi no kontrolpunktiem uz robežas ar Krieviju, pavisam četrus punktus.

Dalies ar šo ziņu