Igaunija gatava nepieciešamības gadījumā slēgt visus robežpunktus ar Krieviju

Ārvalstīs
LETA/BNS
Igaunijas robeža ar Krieviju
Foto: Reuters/Scanpix

Igaunijas Policijas un robežsardzes departaments cieši seko norisēm uz austrumu robežas un atkarībā no situācijas ir gatavs slēgt visus Igaunijas un Krievijas robežšķērsošanas punktus, raksta avīze "Postimees".

Departamenta Robežsardzes nodaļas vadītājs Veiko Kommusārs sacīja, ka Igaunija ir informēta par Somijas lēmumu slēgt pusi robežšķērsošanas punktu ar Krieviju un ņem vērā, ka migranti, kas līdz šim pulcējušies pie Somijas robežām, var nonākt pie Igaunijas robežšķērsošanas vietām, vēsta "Postimees".

"Ieceļošana Eiropas Savienībā caur Igauniju ir iespējama tikai tiem, kam ir likumīgs pamats to darīt. Mēs ļoti rūpīgi sekojam līdzi situācijai un, ja būs nepieciešams, esam gatavi novērst jebkādu nelegālo migrāciju. Atkarībā no situācijas uz robežas tas var nozīmēt arī daļēju vai pilnīgu robežšķērsošanas vietu slēgšanu," teica Kommusārs.

Robežsardzes priekšnieks uzsvēra, ka pašlaik ir ļoti nepiemērots laiks apmeklēt Krieviju, jo Krievijas rīcības dēļ var būt ļoti grūti atgriezties Igaunijā.

Jau vēstīts, ka Igaunijas iekšlietu ministrs Lauri Lēnemetss paziņoja, ka Krievijas robežsargi ceturtdien ļāvuši grupai nelegālo migrantu no Somālijas, kuru pārvietošanos viņiem vajadzēja novērst, ierasties Igaunijas robežšķērsošanas punktā.

Pēc viņa teiktā, no plkst. 8 līdz 9.30 astoņi Somālijas pilsoņi bez ieceļošanas tiesībām mēģināja iekļūt Igaunijā caur Narvas robežkontroles punktu.

"Tā kā viņiem nebija Šengenas vīzu vai uzturēšanās atļauju, uz robežas viņiem tika aizliegts ieceļot valstī," valdības preses brīfingā sacīja Lēnemetss, piebilstot, ka nelegālie migranti tika nosūtīti atpakaļ turp, no kurienes viņi ieradās.

Ministrs sacīja, ka arī Krievijas robežas otrā pusē pie kontrolpunktiem ir novēroti cilvēki, kuri, iespējams, mēģinās darīt kaut ko līdzīgu, taču ne lielās grupās.

"Kaut kas tur notiek. Policijas un robežsardzes departaments efektīvi reaģē uz jebkurām un pat vismazākajām migrācijas spiediena izpausmēm, lai nepieļautu situācijas saasināšanos un migrācijas pastiprināšanos pār Igaunijas robežu," teicis Lēnemetss.

Viņš norādīja, ka Igaunija sūta nepārprotamu vēstījumu, ka nevar caur Igauniju ieceļot Eiropas Savienībā šādā veidā.

"Pašlaik mēs savu rīcību saskaņojam arī ar Somiju, kas ir nolēmusi slēgt vairākus robežšķērsošanas punktus," piebilda Lēnemetss.

Somija ceturtdien paziņoja, ka nelegālo imigrantu skaita pieauguma dēļ slēgs pusi no kontrolpunktiem uz robežas ar Krieviju, pavisam četrus punktus.

Dalies ar šo ziņu