Lietuva desmit gados 3,1 miljardu eiro atvēlēs militāro krājumu iepirkumiem

Ārvalstīs
LETA/BNS
Lietuvas aizsardz'ibas ministrs
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Lietuvas Aizsardzības ministrija nākamajos desmit gados plāno vairāk nekā 3,1 miljardu eiro atvēlēt militāro krājumu iepirkumiem, piektdien paziņoja ministrijā.

Lielāko daļu jeb ap 90% militāro krājumu iepirkumu veidos munīcija, bet pārējie līdzekļi tiks atvēlēti dažādiem inženierijas risinājumiem un sprāgstvielām.

"Nacionālā aizsardzības sistēma iegādājas jaunas un modernas ieroču sistēmas, tādēļ ir jāiegādājas arī nepieciešamā munīcija un jāpaplašina apkalpošanas un noliktavu infrastruktūra. Lielu uzmanību un līdzekļus mēs piešķiram munīcijas un citu militāro rezervju uzkrāšanai," teica Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks.

Kā liecina ministrijas sniegtā informācija, pēdējo trīs gadu laikā munīcijas iegādei atvēlētie līdzekļi ir trīskāršojušies un 2021.-2023.gadā šim mērķim tērēti gandrīz 750 miljoni eiro. Vidēji 16% no visiem aizsardzības izdevumiem gadā tiek atvēlēti munīcijas iegādei.

Lietuvas Aizsardzības ministrijā atgādināja, ka līdz 2020.gadam munīcijas iepirkumiem tika atvēlēta apmēram desmitā daļa aizsardzības budžeta. Lielākā daļa munīcijas krājumu ir pamata kaujas munīcija.

Šogad Lietuva ir parakstījusi vairākus līgumus par munīcijas un vidēja rādiusa "zeme-gaiss" tipa raķešu AMRAAM, kā arī prettanku raķešu "Javelin" iegādi no ASV, granātmetēju "Carl-Gustaf" un tuvas darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības raķešu RBS-70 iegādi no Zviedrijas. Ar NATO Atbalsta un iepirkumu aģentūras starpniecību Lietuva arī iepērk dažāda kalibra munīciju - no 4,6 līdz 40 milimetriem.

Kā informēja ministrijā, tiek stimulēta arī nacionālās aizsardzības rūpniecība, jo šogad parakstīts līgums ar vietējo mazā kalibra munīcijas ražotāju "Giraite Armaments Factory" par 7,62x51 milimetra munīcijas iegādi.

Kopumā 2024.-2026.gada aizsardzības budžets Lietuvā sasniegs 2,7 miljardus eiro. Ministrijā norāda, ka ap 45% no aizsardzības budžeta ik gadu tiks atvēlēts Lietuvas armijas kaujas spēju stiprināšanai un uzlabošanai.

Dalies ar šo ziņu