NATO izlūkošanas drons veic pirmo misiju virs Somijas

Ārvalstīs
Sargs.lv/Sabiedroto Gaisa Spēku Pavēlniecības Sabiedrisko lietu departaments
Drona pirmslidojuma sagatavošanas darbi Sigonellā
Foto: Fernando Sančess Arjona/Nato.int

13. septembrī NATO novērošanas drons noslēdza pirmo izlūkošanas misijas lidojumu virs alianses jaunās dalībvalsts Somijas. Bezpilota lidaparāts, lidojot lielā augstumā virs sabiedroto teritorijām un starptautiskajā gaisa telpā, apkopoja datus sabiedrotajiem, lai atbalstītu kolektīvo atturēšanu un aizsardzību.

Šī misija bija pirmā reize, kad virs Somijas lidoja NATO alianses virszemes novērošanas spēku RQ-4D drons. Izlūkošanas misija ir kā daļa no NATO gaisa spēku centieniem pastiprināt izlūkošanas spējas uz alianses austrumu robežām pēc Krievijas uzsāktā pilna mēroga kara pret Ukrainu. Kopš 2022. gada NATO alianses zemes novērošanas dronu flote veic vairākas misijas alianses austrumu reģionā, galvenokārt, Melnās jūras reģionā. Lidojums 13. septembrī palīdzēja arī NATO Virszemes novērošanas Spēku (Alliance Ground Surveillance  Force  - NAGSF) operatoriem iepazīt Somijas apvidu.

Image
Pirmslidojuma sagatavošanas darbi Sigonellā RQ-4D Fēniksa lidmašīnas pirmajam lidojumam virs Somijas.
Foto: Pirmslidojuma sagatavošanas darbi Sigonellā RQ-4D Fēniksa lidaparāta pirmajam lidojumam virs Somijas. Fernando Sančess Arjona/Nato.int

Tā sauktais “Fēnikss” jeb “Phoenix”, RQ-4D tālvadāmais lidaparāts ir viens no pasaulē progresīvākajiem droniem, kas nodrošina izlūki informāciju, novērojot un izlūkojot plašā teritorijā. NATO piederošie un operētie lidaparāti atrodas Sigonellā, Itālijā, un tie var nepārtraukti uzturēties gaisā vairāk nekā 30 stundas. Novērošanas un izlūkošanas dati, ko apkopo gaisa kuģis un analizē NAGSF eksperti, ir pieejami visiem sabiedrotajiem, lai informētu alianses lēmumu pieņemšanas procesus. Šī drona izstrādē piedalījušās 15 dalībvalstis, tai skaitā Latvija.

Dalies ar šo ziņu