Sigonellas bāzē ieradies jau trešais NATO izlūkošanas drons RQ-4D “Phoenix”

NATO
Sargs.lv/ac.NATO.int
NATO drons
Foto: Foto: Dion Houston/Nato.int

15. jūlijā Sigonellas gaisa spēku bāzē Sicīlijas salā Itālijā nolaidies jau trešais NATO izlūkošanas drons RQ-4D “Phoenix”, kura izstrādē piedalījusies arī Latvija, informē NATO Gaisa spēku pavēlniecība.

Drons lidojumu uzsācis no Kalifornijas, un tā lidojumu līdz Sigonellas Gaisa spēku bāzei pilnībā kontrolēja piloti no NATO Sauszemes novērošanas spēku galvenās operāciju bāzes Sigonellā. Līdzīgā veidā pārlidojumi veikti arī ar iepriekšējiem diviem RQ-4D droniem 2019. gada nogalē. 

NATO Virszemes novērošanas pavēlniecības komandieris brigādes ģenerālis Hjūstons Kantvells (Houston Cantwell), norādīja, ka vēl viena drona nolaišanās ir svarīgs solis modernas NATO novērošanas un izlūkošanas sistēmas nodrošināšanai.

Kopumā līdz 2020. gada beigām paredzēts pabeigt 5 RQ-4D “Phoenix” dronu piegādi. Tie visi būs bāzēti Sigonellas Gaisa spēku bāzē un ir daļa no NATO kopēji uzturētās NATO Virszemes novērošanas sistēmas, kuras izstrādē piedalījušas 15 dalībvalstis, tai skaitā arī Latvija.

NATO Virszemes novērošanas sistēma (Alliance Ground Surveillance system) ir speciāli NATO izstrādāts novērošanas komplekss, kas pielāgots NATO izlūkošanas un novērošanas prasību nodrošināšanai.

Dalies ar šo ziņu