ANO: Afganistānā divos gados nogalināti vairāk nekā 200 bijušo amatpersonu un drošības spēku darbinieku

Ārvalstīs
LETA/AP
Talibu kaujinieks Kabulā, netālu no bijušās ASV vēstniecības
Foto: REUTERS/ Scanpix. Talibu kaujinieks Kabulā, netālu no bijušās ASV vēstniecības

Kopš talibu atgriešanās pie varas 2021.gada augustā, Afganistānā bez tiesas nogalināti vairāk nekā 200 bijušo valdības amatpersonu un drošības spēku darbinieku, teikts jaunā ANO ziņojumā.

Saskaņā ar ANO diplomātiskās misijas Afganistānā (UNAMA) sniegto informāciju talibi visbiežāk vērsušies pret bijušajiem armijas, policijas un izlūkdienestu darbiniekiem.

UNAMA dokumentējusi vismaz 800 cilvēktiesību pārkāpumus pret bijušajām Afganistānas valdības amatpersonām un drošības spēku darbiniekiem laikā no 2021.gada 15.augusta, kad varu Afganistānā pārņēma talibi, līdz 2023.gada jūnija beigām.

UNAMA ziņojumā teikts, ka talibu drošības spēki bieži vien aizturējuši cilvēkus īsi pirms nogalināšanas. Vairāki cilvēki tika nogādāti aizturēšanas telpās un nogalināti aizturēšanas laikā, citi tika nogādāti nezināmās vietās un nogalināti. Viņu līķi tika izmesti vai nodoti ģimenes locekļiem.

Ziņojumā teikts, ka vislielākajam cilvēktiesību pārkāpumu riskam bijuši pakļauti bijušie Afganistānas armijas karavīri, tiem sekoja policijas un izlūkdienestu darbinieki. Pārkāpumi tika reģistrēti visās 34 provincēs, bet visvairāk Kabulas, Kandahāras un Balhas provincēs.

Lielākā daļa pārkāpumu notikuši četros mēnešos pēc talibu atgriešanās pie varas.

Dalies ar šo ziņu