Sabiedroto valstis turpina uzņemt afgāņus, kuri savulaik strādājuši NATO labā

NATO
Sargs.lv/NATO.int
NATO
Foto: NATO.int

Lietuvā un Ziemeļmaķedonijā nesen ieradušies aptuveni deviņdesmit Afganistānas pilsoņi, kuri agrāk strādājuši NATO labā. Šie cilvēki ar ģimenēm ir pēdējie no Afganistānas evakuētie iedzīvotāji, kuri iepriekš uzturējās NATO reaģēšanas spēku pagaidu izmitināšanas centrā Kosovā, kur viņiem bija nodrošināti gan mājokļi, gan medicīnas un citi nepieciešamie pakalpojumi.

Kā norāda Lietuvas pastāvīgais pārstāvis NATO, vēstnieks Deivids Matulionis, tas ir sabiedroto valstu morālais pienākums – palīdzēt Afganistānas cilvēkiem, kuri savulaik palīdzējuši NATO.

“Esmu pārliecināts, ka viņi spēs veidot labu un mierīgu dzīvi mūsu valstī. Mēs jau esam izmitinājuši vairāk nekā 170 afgāņu, kuri Afganistānā strādāja ar Lietuvas militāro kontingentu, un šķiet, ka viņi jau ir labi integrējušies. Nesen mēs uz pastāvīgu dzīvi izmitinājām vēl vienu 20 cilvēku afgāņu grupu, kam drīz tiks piešķirts patvērums. Lietuva ir apņēmusies būt vērtīgs sabiedrotais un dot savu ieguldījumu alianses kopējos centienos,” viņš saka.

Arī Ziemeļmaķedonijas pastāvīgais pārstāvis NATO Dane Taleski atzīst – lai arī Ziemeļmaķedonija ir visjaunākā NATO dalībvalsts, kas aliansei pievienojās vien 2020. gadā, tā solidāri ar citām valstīm palīdz afgāņu pārvietošanā un izmitināšanā.

“Ziemeļmaķedonija pašlaik nodrošinā pagaidu mītni 68 afgāņiem, kuri iepriekš atradās Kosovā, taču kopā mūsu valstī pieņemti jau vairāk nekā 800 afgāņu. Ziemeļmaķedonija arī turpmāk ir gatava ieguldīt savu artavu, lai uzturētu NATO uzticamību un efektivitāti,” viņš apliecināja.

Pateicoties NATO sabiedroto kopīgiem pūliņiem, no Afganistānas galvaspilsētas Kabulas 2021. gada augustā tika evakuēti aptuveni 2000 afgāņu, kuri reiz strādāja ar NATO, kā arī viņu ģimenes. Šī ir lielākā šāda veida evakuācijas operācija NATO vēsturē.

Tāpat operatīvi tika koordinēta arī sabiedroto valstu karavīru evakuācija no talibu pārņemtās valsts, un šajā procesā liela loma biju bijušajam NATO vecākajam civilajam pārstāvim, vēstniekam Stefano Pontekorvo un viņa vadītajam personālam - divu nedēļu laikā ar simtiem avio reisu tika evakuēti vairāk nekā 120 000 karavīru un civilo ekspertu.

Evakuācijas procesā galvenā loma lidostas darba nodrošināšanā un lauka slimnīcas apkalpošanā bija ASV, Apvienotās Karalistes, Turcijas un Norvēģijas karaspēkam, savukārt vēl aptuveni 800 NATO darbinieki uzturēja galvenās operācijas, piemēram, degvielas uzpildi un sakarus. Arī tagad NATO sabiedrotie un partneri joprojām turpina sadarboties, lai palīdzētu evakuētajiem afgāņiem uzsākt jaunu dzīvi svešā valstī.

Pēdējo mēnešu laikā vairāk nekā 470 bijušo afgāņu darbinieku un viņu ģimenes ir izmitinātas Kanādā, 150 — Apvienotajā Karalistē, vairāk nekā 130 — Vācijā, 80 — Norvēģijā un vēl vairāki simti — citās sabiedroto valstīs, tai skaitā Lietuvā.

Dalies ar šo ziņu