Lietuvas deputāti vēlas veidot kopēju militāro mācību teritoriju ar Latviju

Ārvalstīs
Sargs.lv/LRT.lt/BNS
Sēlijas militārā poligona sabiedriskā apspriešana
Foto: Gatis Dieziņš / Aizsardzības ministrija

Lietuvas parlamenta Nacionālās drošības un aizsardzības komiteja ir lūgusi valsts Aizsardzības ministriju izskatīt ideju par kopīga poligona izveidi ar Latviju, ziņo Lietuvas sabiedriskais medijs LRT.

Trešdien, 19. aprīlī norisinājās Lietuvas parlamenta Nacionālās drošības un aizsardzības komitejas slēgtā sēde, kurā deputāti apsvēra iespēju izveidot plaša mēroga militāro mācību teritoriju kopā ar Latviju.

"Latvieši veidos poligonu ļoti tuvu Lietuvas robežai, un mēs piedāvājam apsvērt ideju par kopīgu darbu plaša poligona izveidē, kas mūs paceltu pilnīgi jaunā līmenī," trešdien ziņu aģentūrai “BNS” sacīja Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komitejas priekšsēdētājs Laurinas Kasčiūnas (Laurynas Kasčiūnas).

Ņemot vērā NATO Madrides samitā pieņemtos lēmumus par lielāku sabiedroto spēku klātbūtni Baltijas valstīs, kā arī aizsardzības nozares ambīcijas attiecībā uz NBS personāla skaita palielināšanu, Latvijā tiks izveidots Sēlijas militārais poligons Aizkraukles un Jēkabpils novados, lai nodrošinātu karavīriem apmācību vietu aptuveni 25 000 hektāru lielu. To Lietuvas deputāti redz kā militārās sadarbības iespēju, kura ietvarā attīstīt savu bruņoto spēku spējas.

"Rietumos ir nepietiekams skaits militāro mācību vietu un treniņu laukumu," atzīst L.Kasčiūnas, piebilstot, ka gadījumā, ja tiktu izveidots kopīgs militāro mācību laukums ar Latviju, arī sabiedrotie būtu ieinteresēti ierasties uz kopīgām militārām mācībām.

Topošais Sēlijas poligons būs lielākā un modernākā bruņoto spēku treniņu vieta Baltijas valstīs, pirmo reizi paverot iespēju trenēt gaisa atbalsta operācijas ar kaujas munīcijas izmantošanu, tā intervijā portālam “Sargs.lv” pagājušā gada novembrī sacīja NBS komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

Daļēji poligons tiks būvēts pēc Ādažu militārā poligona parauga, taču pārsvarā tas attieksies uz infrastruktūras būvniecību. Poligona izmērs četras reizes pārsniegs Ādažu poligona lielumu, kas ļaus trenēt brigādes lieluma vienības. Ādažos tik liela apjoma mācības nav iespējams veikt.

Dalies ar šo ziņu