"Zalves" poligona attīstība – pašvaldības cer uz ekonomisko attīstību, kamēr zemnieki ir skeptiski

NBS
LSM.lv/ Latvijas Radio
Zemessardzes inženieru apmācības pologonā "Mežaine"
Foto: Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija

Zalves militārā poligona izveide Aizkraukles un Jēkabpils novada teritorijā radīs jaunu mācību vietu gan Latvijas, gan sabiedroto valstu karavīriem. Reģiona uzņēmēji un politiķi cer uz pozitīvu ekonomisko ietekmi reģionam, bet skeptiskāki par ieceri ir lauksaimnieki, ziņo "Latvijas Radio".

Image
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks paziņo par "Zalves" militārās bāzes un poligona attīstību Aizkraukles un Jēkabpils novados
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks preses konferencē paziņo par "Zalves" militārās bāzes un poligona attīstību Aizkraukles un Jēkabpils novados/ Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija

"Latvijas Radio" vēsta, ka pašlaik iecerētajā Zalves militārā poligona teritorijā atrodas meži, pļavas un lauksaimniecības zemes. Lielākā daļa teritorijas pieder “Latvijas Valsts mežiem”. Savukārt Aizsardzības ministrijas ideja paredz, ka tuvāko gadu laikā tur tiks izveidota militārā bāze ar kazarmām, mācību vietām un pievedceļiem.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (“Attīstībai/Par!”) norādīja, ka šādas bāzes izveide būs arī atbalsts vietējai uzņēmējdarbībai.

Ēdināšana, skaistumkopšana, dažāda veida pakalpojumi. Ja skatāmies uz Ādažu pieredzi, tad Ādažu novadam ne tikai palīdz tuvums Rīgai, bet arī Ādažu bāzes tuva esamība. Kovida laikā kādus 30% no ēdināšanas, tirdzniecības, veikaliem nodrošināja bāzes cilvēki. Ja skatāmies uz Jēkabpils un Aizkraukles novadu, es domāju, ka atdzīvinās kafejnīcu, restorānu darbību, veikalus, protams," uzskata A. Pabriks.

Ministrijā uzsvēra, ka poligona pārstāvji dosies iepirkties ne tikai uz reģiona lielākajiem veikaliem, bet arī uz blakus esošo ciematu tirdzniecības vietām. Mazo lauku veikaliņu īpašnieki ar cerībām raugās uz iespējamo ekonomisko augšupeju.

Image
Plānotās "Zalves" poligona robežas
Plānotās "Zalves" poligona robežas/ Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija

Līdzīgas cerības ir Lones ciema veikala “Krogs pie Viktora” īpašniekam Gatim Ļahtiņinam. “Protams, ja viņi brauks un iepirksies pie mums, tas būs ļoti labi, jo cilvēku arvien mazāk paliek laukos,” viņš stāsta intervijā "Latvijas Radio".

Lai gan ministrijā vēl nevar nosaukt konkrētus objektus, jau tagad ir skaidrs, ka poligona vajadzībām būs nepieciešama gan autoceļu posmu rekonstrukcija, gan jaunu ceļu būvniecība. Tas radīs iespējas nopelnīt būvniecības un būvmateriālu ražošanas uzņēmumiem.

Viens no lielākajiem būvniecības nozares pārstāvjiem ir SIA “Ošukalns” Jēkabpilī. Uzņēmuma ceļu būves nozares vadītājs Jānis Hauka poligona izveides ieceri vērtē pozitīvi.

"Kā jau katrs būvniecības infrastruktūras objekts, tas noteikti ietekmēs un visdrīzāk pozitīvi ietekmēs būvuzņēmēju finansiālo stāvokli. Protams, brīdī, kad būs saprotamas precīzākas aprises šim objektam, arī mēs redzam sevi kā pretendentu uz iespējamo dalību konkursos gan kā būvniecības infrastruktūras būvnieki, gan kā materiālu ražotāji. Es redzu pozitīvu ietekmi kopumā,” sarunā ar "Latvijas Radio" atzīst J. Hauka.

Pašvaldības, kuras skars poligona izveide, ir Aizkraukles novads un Jēkabpils novads. Aizkraukles novada domes priekšsēdētājs Leons Līdums (“Latvijas attīstībai”) cer, ka poligons dos papildu impulsu novada izaugsmei.

“Ja viņiem nepieciešamas telpas jau gatavās ēkās, mums ir Sunākstes skola – aizvērta pirms gadiem, bet ļoti labā stāvoklī saglabāta, kuru varētu uzreiz izmantot viņu vajadzībām. Tāpat arī sporta bāzes treniņiem sākotnēji, kamēr viņiem nebūs savas, tās var izmantot apkārt, arī turpat Aizkrauklē. Tāpat arī pārtikas, ēdināšanas pakalpojumu nodrošināšana – es domāju, ka mūsu uzņēmēji tiks iesaistīti. Neapšaubāmi zemes vērtības tirgu tas nedaudz izmainīs, jo te būs aprite, te būs pieprasījums daudz kam,” sacīja L. Līdums.

Savukārt Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis (Latvijas Zaļā partija) spriež, ka poligona izveide varētu stimulēt otra tilta pār Daugavu būvniecību Jēkabpilī, jo šobrīd esošais tilts ir ļoti noslogots.

“Šis tilts ir ļoti sens un savu laiku ir nokalpojis. Tas varbūt nodrošina pilsētas vajadzības, bet noteikti nenodrošina tās vajadzības, kas ir armijas mobilitātei. Protams, arī mūsu infrastruktūras stiprināšana, tā ir slimnīcas stiprināšana, kas varētu nodrošināt šī kontingenta apkalpošanu ar medicīniskajām vajadzībām,” "Latvijas Radio" sacīja R. Ragainis.

Visskeptiskākie pret poligona veidošanas ideju ir Sēlijas lauksaimnieki, kuri sarunā ar "Latvijas Radio" pauda bažas par savu zemju turpmāko apsaimniekošanu.

Jēkabpils novada Saukas pagasta zemnieks Aigars Dambrāns sabuedriskajam medijam norādīja, ka pagaidām nesaredz pozitīvus ieguvumus.

“Lauksaimniekiem, es domāju, tas būs tikai traucēklis. Ierobežojumi būs, īsi sakot. Kādi? Nav ne mazākās jausmas. Tas, ka būs traucēta darbība, tas ir garantēti,” viņš sacīja.

Aizsardzības ministrijā uzsver, ka ar katru privātīpašnieku tiks runāts individuāli, lai vienotos par labāko risinājumu abām pusēm. Kopumā plānotajā poligona teritorijā ir 81 privātīpašums. Tikšot rīkotas tikšanās ar iedzīvotājiem, lai gan lauksaimniekiem, gan citiem interesentiem skaidrotu poligona ieceri un attīstību.

"Sargs.lv" jau vēstīja, ka Ņemot vērā NATO Madrides samita lēmumus par lielāku sabiedroto spēku klātbūtni Baltijas valstīs arvien pieaugošās Krievijas agresijas dēļ, kā arī aizsardzības nozares ambīcijas attiecībā uz Nacionālo bruņoto spēku personāla skaita palielināšanu, Latvijā turpmāko divu gadu laikā tiks izveidots jauns poligons ar militāro infrastruktūru – Zalves poligons, kas nodrošinās Latvijas un sabiedroto spēku karavīru spēju stiprināšanu un sniegs treniņa un mācību iespējas.

Jaunais Zalves poligons atradīsies Aizkraukles un Jēkabpils novadu teritorijā, tādējādi sniedzot arī stratēģisko, drošības un loģistikas pienesumu.

Aizsardzības ministrija iepriekš uzsvērusi, ka darīs visu iespējamo, lai jaunais poligons netraucētu iedzīvotāju ikdienu, vienlaikus paužot pārliecību, ka jaunā infrastruktūra nesīs ieguvumus kā reģionam, tā arī vietējām pašvaldībām.  

Dalies ar šo ziņu