Krievija izraidīs Igaunijas vēstnieku, Igaunija - Krievijas

Ārvalstīs (Papildināts)
vēstnieks
Foto: Līdzšinējais Igaunijas vēstnieks Krievijā M. Laidre/AP/Scanpix

Krievijas Ārlietu ministrija paziņojusi, ka pirmdien izsaukusi Igaunijas vēstnieku Margusu Laidri un devusi viņam laiku līdz 7.februārim, lai atstātu valsti.

Krievijas Ārlietu ministrija norādīja, ka Igaunijas diplomāti pēdējos gados ir mērķtiecīgi grāvuši attiecības ar Krieviju un kā pēdējo pilienu minēja Igaunijas neseno lēmumu izraidīt 13 Krievijas diplomātus un astoņus tehniskos darbiniekus.

Reaģējot uz to, Krievija nolēma pazemināt savstarpējās diplomātiskās pārstāvniecības līmeni līdz pagaidu lietvedības līmenim.

Igaunijas vēstniecībā Maskavā šobrīd strādā seši darbinieki. Bez vēstnieka ir vēl vēstniecības vadītāja vietniece, preses diplomāte, konsulāro lietu direktors, konsule un palīdze.

Margus Laidre ir Igaunijas vēstnieks Maskavā kopš 2018. gada.

Tā kā Krievija ir izraidījusi Igaunijas vēstnieku, arī Igaunija pieprasīs, lai Krievijas vēstnieks atstātu Igauniju, pirmdien paziņoja Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Reinsalu.

"Igaunija pieņem zināšanai Krievijas šodienas lēmumu pazemināt diplomātisko pārstāvniecību līdz pagaidu pilnvarotā lietveža līmenim.  Attiecībās ar Krieviju Igaunija vadās pēc paritātes principa, no kura mēs neatkāpjamies. Tas nozīmē, ka Krievijas vēstnieks Tallinā aizbrauks tajā pašā lakā, kad Igaunijas vēstnieks [Krievijā], tas ir, 7.februārī," sacīts Reinsalu publiskotajā paziņojumā.

Reinsalu uzsvēra, ka Krievijas rīcība netraucēs Igaunijai atbalstīt Ukrainu.

"Krievijas rīcība mūs neatturēs sniegt visaptverošu atbalstu Ukrainai, kas jau gandrīz gadu cīnās par savu suverenitāti un mūsu visu drošību. Mēs turpināsim atbalstīt Ukrainu situācijā, kad Krievija plāno liela mēroga uzbrukumus, un mēs aicinām līdzīgi domājošas valstis palielināt palīdzību Ukrainai," norādīja Igaunijas ārlietu ministrs.

Dalies ar šo ziņu