Nīderlande paziņo par gatavību piegādāt Ukrainai arī “F-16” iznīcinātājus

Ārvalstīs
NLTIMES/Sargs.lv
Iznīcinātājs F-16
Foto: Iznīcinātājs "F-16CJ" / Staff Sergeant Jason Gamble / United States Air Force

Nīderlandes valdība paudusi gatavību piegādāt Ukrainai arī iznīcinātājus “F-16”, ja to lūgs Kijiva, vēsta Nīderlandes mediji. Parlamenta sēdes laikā ceturtdien, 19. janvārī, Nīderlandes ārlietu ministrs Vopke Hūkstra paziņoja, ka ministru kabinets būtu “atvērts” šādam lūgumam. Tikmēr Davosā Pasaules ekonomikas foruma laikā aizsardzības ministre Kaisa Ollongrēna norādīja, ka Nīderlande ir apņēmusies sniegt finansiālu atbalstu tanku “Leopard 2” piegādei no citām valstīm.

V. Hūkstra norādīja, ka militārā aprīkojuma piegādēm neesot nekādu ierobežojumu, kad parlamentārietis Sjērds Sjērdsma lūdza nodrošināt Ukrainas bruņotajiem spēkiem iznīcinātājus “F-16” un kājnieku kaujas mašīnas.

Ārlietu ministrs V. Hūkstra pauda, ka Nīderlande nosūta tikai to aprīkojumu, kas tiek pieprasīts no Ukrainas puses, un šobrīd Kijivai galvenokārt nepieciešamie smagie ieroči. Nīderlande paudusi gatavību sniegt finansiālu atbalstu tanku “Leopard 2” piegādei no Polijas un Somijas, taču tam jāsaņem Vācijas atļauja un piegādei jānotiek Eiropas vai NATO koalīcijas ietvaros.

“Šobrīd mēs gaidām Vācijas nostāju šajā jautājumā, taču es atbalstu risinājuma meklēšanu, lai nosūtītu tankus uz Ukrainu,” vēstīja aizsardzības ministre K. Ollongrēna. “Līdz šim mums ir izdevies apliecināt, ka kopā esam spējīgi piegādāt Ukrainai nepieciešamo.”

Dalies ar šo ziņu