Polijas premjerministrs: Polija ir gatava nosūtīt Ukrainai tankus bez Vācijas piekrišanas

Ārvalstīs
Politico
Polijas premjers Mateušs Moraveckis
Foto: AFP/Scanpix

Polija ir gatava rīkoties pati un nosūtīt uz Ukrainu tankus “Leopard 2” arī bez Vācijas atļaujas, trešdien izteicies Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis.

Polija ir solījusi nodot Ukrainai 14 tankus “Leopard 2”, taču tā kā šo tanku ražotājvalsts ir Vācija, šādam solim ir nepieciešama Berlīnes piekrišana, ko kanclers Olafs Šolcs joprojām atturas sniegt. “Vācijas atļaujai ir sekundāra nozīme,” Polijas sabiedriskajai raidorganizācijai teicis Moraveckis pēc atgriešanās no Pasaules ekonomikas foruma Davosā. “Mēs vai nu noslēgsim šo vienošanos ātri, vai arī paši rīkosimies pareizi pēc saviem ieskatiem.”

Moraveckis arī piebilda: “Svarīgākais ir tas, lai Vācija iespējami ātrā piegādā savus modernos tankus un aprīkojumu, jo no tā ir atkarīga Ukrainas spēja nosargāt savu brīvību, un tālāk no tā būs atkarīga arī visas Eiropas drošība.”  

Vairākas Vācijas sabiedrotās valstis jau ir lūgušas atļauju nodot Ukrainai tās ražotos tankus “Leopard 2”, tikmēr Vācijas valdība gaida uz ASV rīcību un sola tanku piegādes tikai tādā gadījumā, ja savus tankus “M1 Abrams” piegādās arī amerikāņi. Šāda Vācijas nostāja jau izpelnījusies kritiku no Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska, kurš to nosaucis par “nepareizu stratēģiju”.

Dalies ar šo ziņu