Lietuvas bruņoto spēku komandieris: Līgums par HIMARS iegādi ir "jauna lapa” sadarbībā ar ASV

Ārvalstīs
Sargs.lv/LRT.lt
Lietuva
Foto: Ieva Budzeikaitė

Līgums par augstas mobilitātes artilērijas raķešu sistēmu HIMARS iegādi iezīmē jaunu lappusi Lietuvas un ASV sadarbībā, tā pēc tikšanās ar ASV Gaisa spēku štāba priekšnieku ģenerāli Čārlzu K. Braunu (Charles Q. Brown, Jr.) sacīja Lietuvas bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Valdemārs Rupšis (Valdemaras Rupšys).

“Pagājušajā nedēļā saņēmām ļoti svarīgas ziņas par HIMARS iegādi. Mūsdienu konvencionālos karos cīnās brigādes, divīzijas un pat lielāki formējumi, tāpēc HIMARS iegāde ļauj arī mums pāriet uz augstāku kaujas līgu,” tā preses konferencē sacīja V. Rupšis, piebilstot, ka šis darījums iezīmē jaunu lappusi Lietuvas un ASV sadarbībā.

Jau ziņots, ka decembra vidū Lietuva parakstījusi līgumu par 495 miljonu dolāriem jeb aptuveni 466 miljoni eiro ar ASV valdību par augstas mobilitātes artilērijas raķešu sistēmu HIMARS palaišanas iekārtu iepirkumu. Šis ir lielākais darījums aizsardzības jomā, kāds Lietuvai jebkad bijis.

Divpusējās tikšanās laikā ASV un Lietuva pārrunāja arī ASV līdzšinējo ieguldījumu Lietuvas Gaisa spēku modernizācijā un to spēju attīstībā, kā arī par iespēju esošo NATO Gaisa patrulēšanas operāciju aizstāt ar pretgaisa aizsardzības misiju.

Abas puses bija vienisprātis, ka efektīvai pretgaisa aizsardzībai ir nepieciešama "skaidra draudu un iespēju uztvere", kā arī "detalizēta plānošana", lai nodrošinātu, ka Lietuvu šajās pagaidām vēl ievainojamākajās jomās atbalstīs sabiedrotie.

"Gaisa aizsardzības dimensija ir tā joma, kurā ASV ieguldījums ir vitāli svarīgs gan ienaidnieka atturēšanai, gan aizsardzībai, ja nepieciešams," uzsvēra Lietuvas armijas komandieris.

Savukārt ASV Gaisa spēku štāba priekšnieks norādīja, ka abas valstis jau līdz šim sadarbojušās daudzās jomās, tostarp Lietuvas integrētās pretgaisa aizsardzības modernizācijā.

"Pretgaisa aizsardzība ir kaut kas ļoti svarīgs jebkuras valsts aizsardzībā, tas ir svarīgi arī visai NATO, un tas ir aspekts, pie kura mēs turpināsim strādāt kā gaisa spēki, jo mēs ļoti cieši trenējamies un sadarbojamies ar saviem NATO partneriem," teica ASV Gaisa spēku štāba priekšnieks, pateicoties Lietuvai arī par sistemātisko "spēcīgo atbalstu Ukrainai cīņā pret Krievijas neizprovocētu agresiju".

Jau ziņots, ka pēc tam, kad Krievija 2014. gadā okupēja Ukrainai piederošo Krimu, ASV Lietuvā izvietoja rotu ar aptuveni 150 karavīriem, kuri dienesta pienākumus pilda rotācijas kārtībā. 2019. gadā ASV rotu Lietuvā jau nomainīja ASV bataljons ar lielāku skaitu sabiedroto karavīru.

ASV karavīri Lietuvā ir izvietoti Paprades poligonā Švenčoņu rajonā.

Arī Latvijas Aizsardzības ministrija šī gada oktobrī paziņoja par plāniem no ASV iegādāties HIMARS sistēmas. Sistēmu nodošana Latvijas rīcībā aizņems tuvākos gadus, jo ir nepieciešams laiks pasūtīšanai un karavīru apmācībai.

ASV finansējums paredzēts vairākām programmām, un tēriņu laiks ir līdz pieciem gadiem. ASV valdība šogad Latvijai piešķirs aptuveni 200 miljonus ASV dolāru drošības palīdzības un drošības sadarbības finansējumam, tostarp vairāk nekā 145 miljonus ASV dolāru ārvalstu militārajam finansējumam (FMF), lai stiprinātu Latvijas drošību un militāro savietojamību.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka arī Igaunija decembra sākumā parakstījusi līgumu ar ASV par sešu augstas mobilitātes precīzās raķešu artilērijas sistēmu HIMARS iegādi.

Ieroču sistēmu piegādes plānotas 2024. gada sākumā, ievadot “Igaunijas līdz šim lielāko ieroču iegādes projektu”, kā to savā paziņojumā nosaucis Igaunijas Aizsardzības investīciju centrs.

Image
ASV
Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

ASV Gaisa spēku štāba priekšnieks ģenerālis Čārlzs K. Brauns 20. decembrī viesojās arī Latvijā, tiekoties ar aizsardzības ministri Ināru Mūrnieci un NBS komandieri ģenerālleitnantu Leonīdu Kalniņu.

ASV ir ilggadējs Latvijas stratēģiskais partneris un sabiedrotais, ieņemot nozīmīgu lomu Latvijas drošības stiprināšanā. 

ASV arī ir apstiprinājušas plānus militārās klātbūtnes stiprināšanai Baltijas valstīs, kas paredz, ka pienākumu pildīšanai rotācijas kārtībā bez pārtraukumiem Latvijā uzturēsies ASV karavīri un militārās tehnikas vienības.

Plānots, ka ASV tuvākajos gados Latvijā nodrošinās rotējošu vienību klātbūtni gan Ādažu, gan Lielvārdes militārajās bāzēs, kas sniegs būtisku ieguldījumu atturēšanā un aizsardzībā, kā arī uzlabos savstarpējo savietojamību starp Latvijas un ASV bruņotajiem spēkiem.

Paredzēts, ka sākotnēji Latvijā uzturēsies ASV artilērijas un aviācijas vienības, kas saskan ar Nacionālo bruņoto spēku izvirzītajām aizsardzības spēju vajadzībām.

Dalies ar šo ziņu