Polijas armija saņem jaunās kājnieku kaujas mašīnas “Borsuk”

Ārvalstīs
Sargs.lv/The Defense Post
Borsuk
Foto: Leszek Chemperek/CO MON

Polijas bruņotie spēki operatīvajai testēšanai saņēmuši jaunās kājnieku kaujas mašīnas “Borsuk”. Tās izstrādātas, lai aizstātu novecojušos kaujas transportlīdzekļus “BWP-1”, ko iepriekš izmantoja Polijas armija.

To, ka Polijas bruņotie spēki plāno ieviest jaunās kājnieku kaujas mašīnas “Borsuk”, intervijā “Sargs.lv” Polijas bruņoto spēku ģenerālštāba priekšnieks ģenerālis Raimunds Andžejčaks (Rajmund Andrzejczak) apstiprināja jau 2020. gada nogalē.

Viņš norādīja, ka jau tolaik bija pieņemts lēmums, ka “Borsuk” jābūt pilnībā būvētai un uzturētai Polijā, līdzīgi kā tas ir ar poļu ražotajiem “Rosomak” bruņutransportieriem. Šāda pieeja Polijai sniedz gan jaunākās tehnoloģijas, gan ilgtspējīgu to uzturēšanu un, protams, iespēju eksportēt savas ražotās sistēmas. Viņš piebilda, ka svarīgāks par ekipējumu un bruņojumu ir stratēģija, doktrīna un operacionālie koncepti, kā to lietot, tāpēc Polija intensīvi strādā pie jauniem Polijas operacionālajiem konceptiem darbībai daudzu operāciju telpu apstākļos.

Image
Borsuk
Polijas aizsardzības ministrs Mariušs Blaščaks apmeklē jauno auto prezentācijas pasākumu. Foto: Leszek Chemperek/CO MON

Kā norāda Polijas vicepremjers un aizsardzības ministrs Mariušs Blaščaks (Mariuscs Błaszczak), Polijas armijas vajadzības ir ļoti lielas, un viens no būtiskiem šī procesa elementiem ir nolietotu bruņotu kaujas mašīnu nomaiņa pret jauniem transportlīdzekļiem.

Jauno kājnieku kaujas mašīnu testēšanu Polijas ziemeļos veiks 15. atsevišķās mehanizētās brigādes karavīri, un tās laikā tiks pārbaudīta transportlīdzekļu operacionālā veiktspēja, kā arī notiks šaušanas treniņi un dalība taktiskos vingrinājumos. Pēc izmēģinājumiem armija sniegs izstrādātājam atsauksmes par spēkrata ergonomiku un pielāgošanās spēju.

Polijas bruņoto spēku jaunais kaujas auto “Borsuk” ir būvēts uz universālas modulāras kāpurķēžu platformas un sver aptuveni 28 tonnas. Tas var pārvietoties ar maksimālo ātrumu 65 kilometri stundā pa bruģētiem ceļiem un līdz astoņiem kilometriem stundā, pārvarot ūdens šķēršļus.

Transportlīdzeklī var pārvadāt deviņus karavīrus, ieskaitot šāvēju un autovadītāju.

“Borsuk” ir aprīkots ar “Bushmaster Mk 44/S” 30 mm lielgabalu, 7,62 mm “UKM-2000C” ložmetēju un prettanku raķešu “Spike-LR” palaidēju. Līdz ar to  kaujas mašīna neitralizēt kājniekus, bruņotus transportlīdzekļus un mērķus gaisā jebkurā diennakts laikā un arī nelabvēlīgos laika apstākļos.

Image
Borsuk
Foto: Leszek Chemperek/CO MON

Šī spēkrata piegāde un testēšana ir maza daļa no Polijas plašāka aizsardzības spēju stiprināšanas projekta. Spēku modernizācija nepieciešama, lai saglabātu kaujas gatavību un daudzpusību, tā paziņojis arī Polijā izvietotās  NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas komandieris ASV pulkvežleitnants Šons M. Kastilla (Sean M. Castilla).

“Abas mūsu armijas šobrīd par prioritāti izvirza modernizāciju, lai stāvētu pretī pretinieku draudiem visā pasaulē. Modernizācija ir kara kaujas meistarības atslēga,” viņš sacīja.

Dalies ar šo ziņu