Igaunijas aizsardzības ministrs: Obligāti iesaucamo karavīru skaits 2026. gadā pieaugs līdz 4000

Ārvalstīs
Sargs.lv/ERR.ee
Igaunija
Foto: Postimees/Scanpix

Igaunijas aizsardzības ministrs Hanno Pevkurs piektdien parakstīja lēmumu, ar kuru 2026. gadā Igaunijā obligāti iesaucamo karavīru skaitu plānots palielināt līdz 4000 jauniesaucamajiem gadā salīdzinājumā ar pašreizējo 3500.

Viņš norādīja, ka Igaunijā ir rezerves armija, un pašreizējā situācijā, kad jau ilgstoši Krievija turpina karu Ukrainā, ir vēl jo svarīgāk, lai “pie rokas būtu apmācītas vienības un rezerves”.

“Nesenās militārās mācības "Okas" parādīja, ka mūsu esošā militāro rezervju sistēma, kas ir bijusi attīstībā gandrīz 30 gadus, darbojas. Ir ļoti svarīgi, lai mēs to turpinātu attīstīt un turpinātu sagatavot apmācītas vienības,” viņš teica.

Iesaukšana notiek trīs reizes gadā, un dienesta laiks ir astoņi vai 11 mēneši atkarībā no tā, kurā Igaunijas Aizsardzības spēku vienībā iesaucamais dien. Iesaukšanas kvotas nosaka aizsardzības ministrs. un tālāki lēmumi nav nepieciešami ne no izpildvaras, ne no likumdevēja.

Šī skaita palielināšana tiks veikta pakāpeniski - 2023. un 2024. gadā noteikts, ka būs 3800 iesaucamo, savukārt 2024. gadā apmēram 1800 iesaucamo tiks nošutīti dienestā uz Igaunijas Aizsardzība spēku 1. kājnieku brigādi, nedaudz mazāk par 800 uz 2. kājnieku brigādi, ap 400 jauniesaucamo –  uz Kiberpavēlniecību, 300 – uz Militāro policiju, līdzīgs skaits jauno rezerves karavīru dosies uz Atbalsta pavēlniecību, bet gandrīz 240 –  uz Jūras spēkiem, savukārt 30 iesaucamie dienēs Speciālo operāciju komandā.

Plānots, ka šīs proporcijas būs līdzīgas arī 2026. gadā, kad jau plānots nedaudz lielāks kopējais jauniesaucamo karavīru skaits.

Dalies ar šo ziņu