Nogranduši sprādzieni Baltkrievijas militārajā lidlaukā, ko izmanto Krievijas karaspēks

Ārvalstīs
Sargs.lv/Ukrainska Pravda
Raķešu sistēma Iskander M
Foto: Gettyimages/Ukrainska Pravda

Baltkrievijas militārajā lidlaukā “Zjabrovka” naktī uz ceturtdienu nogranduši vairāki sprādzieni un uzplaiksnījuši vairāki zibšņi. Baltkrievijas lidlaukā bāzējies arī Krievijas karaspēks un tā gaisa kuģi, vēsta Ukrainas medijs “Ukrainska Pravda”.

Sākotnējie ziņojumi norādīja, ka aptuveni desmit minūšu laikā notikuši vismaz četri uzplaiksnījumi.

Medijs norāda, ka šo informāciju apstiprinājuši vairāki avoti. Dažādi norāda, ka no pulksten 00:30 ir novēroti līdz astoņiem uzplaiksnījumiem.

“Baltkrievijas Republikas Aizsardzības ministrija iepriekš ziņoja, ka lidlaukā plānotas Baltkrievijas pretgaisa aizsardzības un gaisa spēku mācības ar dzīvo uguni, taču nav skaidrs, vai tie ir saistīti ar “Zjabrovkā” nograndušajiem sprādzieniem,” atzīmēja neatkarīgā Baltkrievijas militārā uzraudzības iestāde “Belaruski Hajuns”.

Uz sprādzieniem reaģējusi arī Baltkrievijas Aizsardzības ministrija. Tā publicējusi savu oficiālo versiju ziņojumiem par sprādzieniem un uzliesmojumiem “Zjabrovkas” militārajā lidlaukā, norādot to kā iespējamu “vienas tehnikas vienības” sprādzienu.

“10.augustā ap pulksten 23:00, veicot izmēģinājuma braucienu vienai no tehnikas vienībām pēc dzinēja nomaiņas, tas aizdegās. Personāls veica savlaicīgus pasākumus ugunsgrēka dzēšanai. Nebija traumas,” sacīts Baltkrievijas Aizsardzības ministrijas ziņojumā.

Tikmēr “Belaruski Hajuns” vērš uzmanību uz kādu nesakritību – daudzos ziņojumos teikts, ka vismaz astoņi gaismas zibšņi lidlaukā sāka parādīties no 11. augusta pulksten 00:30, savukārt Baltkrievijas Aizsardzības ministrija ziņo, ka ”incidents” noticis ap plkst. 23:00 10. augustā.

Turklāt valdību atbalstošie saziņas vietnes “Telegram” kanāli naktī ziņoja, ka lidlaukā viss ir kārtībā un nekas neparasts nenotiek.

Jāatzīmē, ka 7. jūlijā Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba Galvenās operatīvās direkcijas komandiera vietnieks Oleksijs Hromovs paziņoja, ka Baltkrievija savu “Zjabrovka” lidlauku ir nodevusi Krievijai, un tas to kontrolē pilnībā.

““Zjabrovka” lidlauku tagad pilnībā kontrolē krievi. Viņu karaspēks tagad tur ierīko Krievijas militāro bāzi. Šobrīd lidlaukā atrodas raķešu sistēmu Iskander-M un S-400 divīzija," sacīja O. Hromovs.

Jau ziņots, ka 9. augustā notika uzbrukums Saki gaisa spēku bāzei Krievijas okupētajā Krimā, kas atrodas vairāk nekā 225km aiz frontes līnijas. Tajā tika iznīcinātas vismaz astoņas Krievijas lidmašīnas un vairākas ēkas. Satelītattēli apstiprināja Ukrainas gaisa spēku ziņojumus, par iznīcināto lidaparātu skaitu, kas ir pretrunā ar Krievijas apgalvojumiem, ka sprādzieni nav sabojājuši nevienu gaisa kuģi.

Dalies ar šo ziņu