Mediji: Berlīne un Brisele cenšas pārtraukt Kaļiņingradas tranzīta sankcijas

Ārvalstīs
Sargs.lv/LRT/.lt
Apturētie preču vilcieni
Foto: AP/LRT.lt

Izsakot bažas, ka Krievija varētu izvērst karu arī pret Lietuvu, Berlīne un Brisele mudina Baltijas valsti izbeigt sankcijas pret Kaļiņingradas tranzītu, atsaucoties uz žurnāla “Spiegel” citētajiem avotiem Vācijā, vēsta Lietuvas sabiedriskais medijs “LRT”.

Kā raksta “Spiegel”, Berlīne ir nobažījusies, ka Krievija varētu ķerties pie militārām darbībām, ievelkot konfliktā pašlaik Lietuvā dislocētos vācu karavīrus.

Jau ziņots, ka šā mēneša sākumā Lietuva aizliedza sankcionēto preču tranzītu no tās teritorijas starp Krievijas kontinentālo daļu un Kaļiņingradas eksklāvu, kas atrodas starp Lietuvu un Poliju Baltijas jūrā. Pēc tam Maskava draudēja ar “nediplomātisku” atbildi, un Lietuva pēc dažām dienām tika pakļauta kiberuzbrukumiem.

“Spiegel” citētie avoti norāda, ka Vācija un Eiropas Savienība (ES) uzskata, ka tranzīts notiek starp Krieviju un Krieviju. Līdz ar to ES tagad cenšas atjaunināt savas pamatnostādnes, kas paredzētu tranzīta atbrīvojumu, taču vēlas izvairīties no Lietuvas apkaunošanas.

Šīs ziņas apstiprina agrāk publicēto “Reuters” informāciju, kurā minēti divi avoti, kas ir “pazīstami” ar sarunām. Saskaņā ar ziņu aģentūras teikto, ES uzskata, ka šajā jautājumā lielāka ietekme ir Maskavai.

Savukārt Viļņas amatpersonas apgalvo, ka sankcijas jau iepriekš saskaņotas ar Briseli un valsts tikai ievieš ES sankcijas. Amatpersonas arī uzsver – jebkādi izņēmumi sūtītu nepareizu signālu Krievijai un rezultētos vēl izteiktākā piespiedu rīcībā no Kremļa.

Dalies ar šo ziņu