Aptauja: Lielākā daļa Krievijas iedzīvotāju turpina atbalstīt V. Putina darbības un uzticas viņam

Ārvalstīs
Sargs.lv/ VCIOM (prokremliskā socioloģisko pētījumu kompānija)
Putins
Foto: AFP/Scanpix

Krievijas līderim Vladimiram Putinam pašlaik uzticas 80,6%, bet viņa darbošanos prezidenta amatā atbalsta 77,7% aptaujāto Krievijas iedzīvotāju, liecina prokremliskās socioloģisko pētījumu kompānijas "VCIOM" aptaujas dati. Tikmēr Krievijas premjerministra Mihaila Mišustina un viņa vadītās valdības darbošanos atbalsta attiecīgi 52,5% un 51,8% aptaujāto, bet atbalsts Krievijas varas partijai “Jedinaja Rossija” sasniedz 40,6%.

Taču salīdzinoši neatkarīgās socioloģisko pētījumu kompānijas “Levada-Centr” 27. aprīlī veiktā aptauja uzrāda atbalstu V. Putina darbībām prezidenta amatā vēl augstākā līmenī – viņu atbalsta 82% aptaujāto. Vienlaikus “Levada-Centr” uzrādītais uzticības līmenis V. Putinam ir divas reizes mazāks nekā “VCIOM” datos -  tikai 40%.

Savukārt “Levada-Centr” uzrādītais sabiedrības atbalsts premjerministram un viņa vadītajai valdībai ir par aptuveni 16 procentpunktiem augstāks nekā “VCIOM” datos – attiecīgi 69% un 68%.  

Neraugoties uz minēto socioloģisko aptauju veicēju datu atšķirībām, pamatsecinājumu tas diemžēl nemaina – vairums Krievijas sabiedrības joprojām uzticas un atbalsta Kremļa saimnieku, kā arī citas valsts institūcijas.

Turklāt, sākoties jau Krievijas kara Ukrainā trešajam mēnesim, eiforija nav zudusi, sabiedrība un tās līderis lielākoties ir vienoti. Domājams, ka tuvākajā laikā nav gaidāmas tik būtiskas pārmaiņas Krievijas sabiedrībā, lai pārsvaru gūtu tie, kurus režīms neapmierina un kuri vēlas panākt tā nomaiņu.

Dalies ar šo ziņu