Krievijā strauji mazinās pret karu Ukrainā vērstās protesta akcijas

Ārvalstīs
Sargs.lv/OVD-info
Maskava
Foto: Protestētāju aizturēšana Maskavā/AFP/Scanpix

Krievijā strauji mazinās pret karu Ukrainā vērstās protesta akcijas, jo no 4. līdz 10. aprīlim Krievijā aizturēti vien 28 pretkara akciju dalībnieki, kas ir līdz šim mazākais pretkara akcijās fiksētais aizturēto skaits nedēļas laikā kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā 24. februārī. Kopumā šajā laikā Krievijā aizturēti 15 418 pretkara aktīvisti, no kuriem lielākā daļa – vairāk nekā 13 000 - tieši kara pirmajās divās nedēļās.

Jau ziņots, ka prokremliskā socioloģisko aptauju veicēja “VCIOM” aptaujas gan 31. martā, gan 6. aprīlī uzrādīja pieaugošu Krievijas iedzīvotāju atbalstu valsts bruņotajiem spēkiem, kā arī tā dēvētajai speciālajai militārajai operācijai Ukrainā – atbalstu pauda attiecīgi 89% un 74% respondentu. Analizējot Krievijā notiekošo, domājams, ka arī realitātē vairums Krievijas iedzīvotāju atbalsta valsts bruņotos spēkus un to īstenoto karu Ukrainā.

Diemžēl pretkara akciju kritums ir tiešs Kremļa mērķtiecīgās politikas rezultāts, jo kara apstākļos ieviestā cenzūra un represīvās likumdošanās stiprināšana dod režīmam vēlamo rezultātu – cilvēki baidās, pielāgojas un samierinās.

Visticamāk, tas, kas šobrīd notiek Krievijā – tiek ir uzņemts kurss uz personalizētās diktatūras nostiprināšanu, tāpēc Krievijas sabiedrības elites organizēts valsts apvērsums vai revolūcija “no apakšas” ir maz ticami mūsdienu Krievijas realitātē, jo pagaidām vēl nav novērota būtiska šķelšanās ne elitē, ne sabiedrībā kopumā.

Dalies ar šo ziņu