Ķīna daļēji slepeni piegādā raķetes Serbijai

Ārvalstīs
Sargs.lv/AP News
Ķīnas gaisa spēku transporta lidmašīna "Y-20" lidojumā uz Serbiju
Foto: Ķīnas gaisa spēku transporta lidmašīna "Y-20" lidojumā uz Serbiju Foto: Yoruk Isik/Twitter

Krievijas sabiedrotā Serbija šajā nedēļas nogalē slepenā operācijā saņēma sarežģītu Ķīnas pretgaisa aizsardzības sistēmu piegādi. Bruņojuma palielināšanās Balkānos laikā, kad Ukrainā notiek karš, varētu apdraudēt trauslo mieru reģionā, ziņo "AP News".

Plašsaziņas līdzekļi un militārie eksperti svētdien paziņoja, ka sestdienas agrā rītā Belgradas civilajā lidostā nolaidās sešas Ķīnas gaisa spēku transporta lidmašīnas "Y-20", kas, kā ziņots, nogādāja Serbijas bruņotajiem spēkiem paredzētās zeme-gaiss raķešu sistēmas "HQ-22".

Ķīnas kravas lidmašīnas ar militāro marķējumu tika fiksētas Belgradas Nikola Tesla lidostā. Serbijas Aizsardzības ministrija nav atbildējusi uz jautājumiem, kas radušies saistībā ar šo situāciju.

Eksperti ieroču piegādi virs vismaz divu NATO dalībvalstu - Turcijas un Bulgārijas - teritorijas uzskatīja par demonstrāciju Ķīnas pieaugošajai globālajai ietekmei.

"Transporta lidmašīnu parādīšanās izraisīja izbrīnu, jo tās lidoja masveidā, nevis veica vairākus lidojumus ar vienu lidaparātu," rakstīja tiešsaistes žurnāls "The Warzone". "Turklāt "Y-20" klātbūtne Eiropā jebkādā daudzumā joprojām ir diezgan jauna parādība."

Serbijas prezidents Aleksandars Vučičs apstiprināja vidējā darbības rādiusa sistēmas piegādi, par ko tika panākta vienošanās 2019. gadā sakot, ka otrdien vai trešdien prezentēs Serbijas armijas "jaunāko lepnumu".

Lai gan Serbija ir balsojusi par ANO rezolūcijām, kurās nosodīti Krievijas asiņainie uzbrukumi Ukrainā, tā ir atteikusies pievienoties starptautiskajām sankcijām pret saviem sabiedrotajiem Maskavā vai atklāti kritizēt acīmredzamās zvērības, ko tur pastrādā Krievijas karaspēks.

Jau 2020. gadā ASV amatpersonas brīdināja Belgradu par pretgaisa aizsardzības sistēmu iegādi. Viņi norādīja, ka, ja Serbija patiešām vēlas pievienoties Eiropas Savienībai un citām Rietumu aliansēm, tai savs militārais aprīkojums jāsaskaņo ar Rietumu standartiem.

Ķīnas raķešu sistēma ir plaši salīdzināta ar amerikāņu "Patriot" un Krievijas zeme-gaiss raķešu sistēmām "S-300", lai gan tās darbības rādiuss ir īsāks nekā "S-300" sistēmām. Serbija būs pirmais Ķīnas raķešu operators Eiropā.

Deviņdesmitajos gados Serbija bija karā ar kaimiņvalstīm. Valsts, kas oficiāli vēlas kļūt par ES dalībvalsti, jau ir papildinājusi savus bruņotos spēkus ar Krievijas un Ķīnas ieročiem, tostarp kara lidmašīnām, kaujas tankiem un citu aprīkojumu.

Rietumos pastāv bažas, ka Krievijas un Ķīnas īstenotā Serbijas apbruņošana varētu pamudināt šo Balkānu valsti uz jaunu karu, jo īpaši pret tās bijušo provinci Kosovu, kas 2008. gadā pasludināja neatkarību. Serbija, Krievija un Ķīna neatzīst Kosovas valstiskumu, savukārt ASV un lielākā daļa Rietumvalstu to atzīst.

2020. gadā tā saņēma "Chengdu Pterodactyl-1" dronus, kas Ķīnā pazīstami kā "Wing Loong". Šie kaujas droni spēj uzbrukt mērķiem ar bumbām un raķetēm, kā arī tos var izmantot izlūkošanas uzdevumu veikšanai.

Dalies ar šo ziņu