Aizsardzības ministrs uzturēsies darba vizītē Polijā

Ārvalstīs
Sargs.lv
Polijas aizsardzības ministrs Mariušs Blaščaks
Foto: Polijas aizsardzības ministrs Mariušs Blaščaks. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

No 23. līdz 25. februārim aizsardzības ministrs Artis Pabriks uzturēsies darba vizītē Polijā, kuras laikā tiksies ar Polijas aizsardzības ministru Marjušu Blaščaku (Mariusz Błaszczak), lai pārrunātu aktuālos reģionālās drošības jautājumus un divpusējās sadarbības stiprināšanu aizsardzības jomā.

Ministri pārrunās drošības situāciju reģionā kontekstā ar Krievijas militārajām aktivitātēm Ukrainā un pie tās robežām, kā arī Latvijas un Polijas sniegto atbalstu Ukrainai tās drošības stiprināšanā.

Tāpat aizsardzības ministrs tiksies ar Polijas Nacionālās drošības padomes vadītāju Pavelu Solohu (Paweł Soloch), lai iepazītos ar Polijas vērtējumu drošības situācijai un apspriestu turpmāko sadarbību reģionālajā drošībā, kā arī pateiktos par Polijas ieguldījumu Latvijas aizsardzībā, piedaloties NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupā.

Savukārt saistībā ar ieceri stiprināt militārās industrijas sadarbību, A. Pabriks apmeklēs militārās industrijas grupu “PGZ Group”, kur iepazīsies ar Polijas militāro industriju.

Tāpat ministrs apmeklēs Nacionālo kiberdrošības centru, ar kuru aizvadītā gada nogalē Aizsardzības ministrija parakstīja vienošanos par abu valstu militāro informācijas tehnoloģiju incidentu reaģēšanas komandu sadarbību. Vienošanās mērķis ir izveidot ietvaru sadarbībai starp Polijas Nacionālo kiberdrošības centru un Latvijas Militārās informācijas tehnoloģiju drošības incidentu komandu (MilCERT), lai attīstītu abu valstu kiberaizsardzības spējas, savstarpēji apmainoties ar zināšanām un pieredzi.

Militāro tehnoloģiju universitātes apmeklējuma laikā A. Pabriks iepazīsies ar tās programmām, kas tiek īstenotas arī angļu valodā, šādā veidā sniedzot potenciālu sadarboties arī ar starptautiskiem partneriem.

Latvija un Polija saskaras ar līdzīgiem drošības izaicinājumiem, tāpēc abas valstis ir izveidojušas labu sadarbību aizsardzības jomā. Turklāt Polija ir NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas Latvijā dalībvalsts.

Dalies ar šo ziņu