Izraēla noliedz, ka būtu liegusi Baltijas valstīm sūtīt ieročus Ukrainai

Ārvalstīs
Sargs.lv/LRT.lt
Latvijas karavīrs ar Izraēlā ražoto prettanku raķešu sistēmu "Spike"
Foto: Armīns Janiks/ Aizsardzības ministrija

Izraēlas politiskā vadība apgalvo, ka nav liegusi atļauju Baltijas valstīm nodot Izraēlā ražotos ieročus Ukrainas bruņotajiem spēkiem, tā pēc vizītes Izraēlā paziņojusi Lietuvas parlamenta priekšsēdētāja Viktorija Čmilīte-Nielsena, ziņo Lietuvas sabiedriskais medijs “LRT.lt”.

Šonedēļ Čmilīte-Nielsena apmeklēja Izraēlu, kur viņa tikās ar valsts prezidentu Ichaku Hercogu un Izraēlas parlamenta, jeb Kneseta deputātiem.

Pirms viņas vizītes "Breaking Defence" ziņoja, ka decembrī Telaviva izdeva "preventīvu atteikumu", lai neļautu Baltijas valstīm nosūtīt Izraēlā ražotus ieročus Ukrainai. Pēc Lietuvas parlamenta priekšsēdētājas teiktā, šāda informācija viņas vizītes laikā Izraēlā tika "kategoriski" noliegta.

"Esmu saņēmusi apliecinājumu, ka šī informācija neatbilst realitātei un Izraēla nav noteikusi Baltijas valstīm nekādas prasības saistībā ar ieročiem," Lietuvas medijam “LRT.lt” atzina V. Čmilīte-Nielsena.

Pēc V. Čmilītes-Nielsenas teiktā, viņa nav izvirzījusi jautājumu par to, vai Baltijas valstis tiešām varētu netraucēti nodot Izraēlā ražotus ieročus Ukrainai, ja rastos tāda nepieciešamība.

"Es šādu jautājumu neuzdodu, bet ir skaidrs, ka Lietuva, Latvija un Igaunija var brīvi izlemt atbilstoši savai izpratnei par draudiem, kas pašlaik ir Ukrainā," viņa sacīja.

Janvārī ASV Valsts departaments atļāva Baltijas valstīm nodot Ukrainai ASV ražotos ieročus.

Lietuva tuvākajās dienās nodos Ukrainai pretgaisa raķetes "Stinger", ceturtdien vizītes laikā Ukrainā paziņoja Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte.

"Stinger" raķetes Ukrainas bruņotajiem spēkiem piegādājusi arī Latvija, tikmēr Igaunija no saviem krājumiem Ukrainas bruņoto spēku vajadzībām piegādājusi prettanku raķetes "Javelin".

Jau vēstīts, ka Krievija pie Ukrainas robežas šobrīd ir sapulcējusi vairāk nekā 100000 karavīru un rīko militārās mācības ne tikai Ukrainas pierobežā, bet arī okupētajā Krimā un Baltkrievijā. Rietumi ir norādījuši, ka Krievijas iebrukuma gadījumā valstij tiks piemērotas līdz šim nebijušas ekonomiskās sankcijas. Savukārt ASV valsts vadība paziņojusi, ka Krievijas iebrukums Ukrainā varētu būt gaidāms kuru katru dienu.

Dalies ar šo ziņu