ASV piedāvā Krievijai abpusējas pretraķešu aizsardzības sistēmas inspekcijas iespējas

Ārvalstīs
Sargs.lv/Daily Mail/Bloomberg
ASV pretraķešu aizsardzības sistēmas AEGIS elements Deveselu bāzē netālu no Rumānijas galvaspilsētas Bukarestes
Foto: Foto: XINHUA/SIPA

ASV prezidents Džo Baidens piedāvājis Krievijas autoritārajam prezidentam Vladimiram Putinam iespēju Krievijas pusei pārbaudīt Polijā un Rumānijā izvietotās ASV pretraķešu aizsardzības sistēmas bāzes, pārliecinoties, ka tajās nav izvietotas uzbrukumam paredzētās “Tomahawk” spārnotās raķetes, vēsta britu izdevums “Daily Mail”.

Kā norāda laikraksts, tas ir viens no daudzajiem ASV centieniem, lai mazinātu spriedzi abu pušu starpā un novērstu iespējamo Krievijas agresiju pret Ukrianu.

Kā norāda laikraksts, ASV prezidentam tuvu stādošas amatpersonas otrdien aģentūrai “Bloomberg” pastāstījušas, ka šāds ASV piedāvājums būtu spēkā, ja Krievijas puse inspekcijai atvērtu arī savus militāros objektus, kuros tiek glabātas vai ir izvietotas no zemes palaižamās raķešu sistēmas.

Šāds solis uzskatāms par Dž. Baidena centieniem mazināt Krievijas bažas, ka ASV pretraķešu sistēmas Eiropā izvietotā infrastruktūra varētu tikt izmantota pret Krieviju vērstam uzbrukumam.

Iepriekš V. Putins vairākkārt norādījis, ka ASV izvietotās pretraķešu aizsardzības vairoga bāzes Polijā un Rumānijā var tikt izmantotas uzbrukuma veikšanā pret Krieviju.

“Polijā un Rumānijā izvietotas ASV raķešu palaišanas sistēmas MK-41 no kurām iespējams palaist arī spārnotās raķetes “Tomahawk”. Tādā gadījumā tie vairs nebūtu pretraķešu aizsardzības objekti, bet gan raķešu uzbrukuma sistēmas, kas ļautu sasniegt mūsu teritoriju vairāku tūkstošu kilometru dziļumā,” V.Putina otrdien Maskavā teikto citē aģentūra “Bloomberg”.

Tikmēr NATO V. Putina apgalvojumus noraida, uzsverot, ka Eiropā izvietotajiem ASV pretraķešu sistēmas elementiem ir tikai un vienīgi aizsardzības raksturs. Alianses pārstāvji uzsver, ka “Aegis” sistēmas pretraķetes nav aprīkotas ar kaujas galviņām un ir domātas tikai un vienīgi pretinieku ballistisko raķešu iznīcināšanai ārpus zemes atmosfēras. Tāpat NATO eksperti norāda, ka tās nav piemērotas Krievijas tālās darbības raķešu notriekšanai.

Neraugoties uz NATO skaidrojumu, V. Putins aizvien uzstāj uz viedokli, ka Krievija nevar paļauties uz alianses apgalvojumiem par to, kādas raķetes ir izvietotas objektos Polijā un Rumānijā.

Līdz ar ASV piedāvājumu apmeklēt pretraķešu aizsardzības iekārtas Krievijas pusei uztur arī Rumānijas un Polijas valdības, apmaiņā par to prasot piekļuvi Krievijas militārās infrastruktūras objektiem. Pagaidām gan nav zināms, vai Krievija būtu gatava nodrošināt piekļuvi savai militārajai infrastruktūrai NATO bruņoto spēku pārstāvjiem.

Dalies ar šo ziņu