ASV senatori tuvu tam, lai vienotos par graujošām sankcijām Krievijai

Ārvalstīs
LETA/AFP
Putins
Foto: EPA/Scanpix

ASV Senāta līderi svētdien apliecināja, ka ir tuvu tam, lai panāktu vienošanos par sankciju likumprojektu, kas Krievijai būtu graujošas, ja Maskava izšķirsies par jaunu uzbrukumu Ukrainai.

Kā sacīja Senāta ārlietu komisijas priekšsēdētājs demokrāts Bobs Menendess, ir būtiski svarīgi, ka ASV nosūta Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam skaidru vētījumu - šāda agresija ir nepieņemama.

"Mums nevar atkal būt Minhenes moments," viņš sacīja CNN. "Putins neapstāsies ar Ukrainu." Likumprojekts ir gandrīz pabeigts, viņš piebilda.

Abu partiju senatori strādā nepaguruši, lai pabeigtu sankciju likumprojektu, kam vajadzētu pārliecināt Putinu, ka iebrukuma cena būs ļoti augsta, sacīja Senāta ārlietu komisijas priekšsēdētāja vietnieks republikānis Džeimss Rišs. "Tas būs ārkārtīgi sāpīgi," norādīja Rišs.

Neraugoties uz saskanību, ko demonstrēja Menendess un Rišs, notikušas debates par to, kad sankcijas būtu ieviešamas, dažiem republikāņiem rosinot, ka tas būtu jādara tagad, savukārt vairākiem demokrātiem vēloties tās saglabāt kā draudu.

"Ir dažas sankcijas, ko tiešām varētu noteikt uzreiz, ņemot vērā, ko Krievija jau ir izdarījusi - kiberuzbrukumi Ukrainai, "viltus karoga" operācijas, centieni graut Ukrainas valdību iekšēji," sacīja Menendess.

Bet, viņš piebilda, "postošas sankcijas, kas galu galā sagrautu Krieviju, būtu vēlāk, kad viņš iebruks."

Vairāku valstu galvaspilsētās turpinoties centieniem apturēt krīzi, ASV vēstniece ANO Linda Tomase-Grīnfīlde svētdien uzsvēra, ka diplomātisks atrisinājums joprojām ir iespējams.

Sarunās ar visām pusēm "mēs esam apliecinājuši skaidri, ka mēs esam gatavi izskatīt mūsu bažas, Ukrainas bažas un Krievijas bažas pie diplomātijas galda. Bet to nevar darīt kaujas laukā", sacīja diplomāte.

Viņa atbalsoja ASV aizsardzības ministra Loida Ostina pirms divām dienām pausto.

"Konflikts nav neizbēgams,"  viņš sacīja. "Joprojām ir laiks un telpa diplomātijai. Putina kungs var darīt to, kas ir pareizi."

Jau vairākas nedēļās nerimst spriedze, ko izraisījusi Krievijas karaspēka koncentrācija pie Ukrainas robežām, Kijevā un Rietumos raisot bažas par vēl viena Krievijas iebrukuma gatavošanu.

Krievija noraida apsūdzības par iespējamu tās karaspēka iebrukumu Ukrainā. Kā apgalvo Putins, Maskava ieņem aizsardzības pozīcijas, jo bažījas, ka Kijeva pārmērīgi tuvinās ar NATO.

ASV prezidents Džo Baidens vēl 7.decembrī videosamitā brīdināja Putinu, ka ASV noteiks Krievijai līdz šim nepieredzētas sankcijas, ja tā uzbruks Ukrainai.

Dalies ar šo ziņu