ASV sekretārs Blinkens ierodas Ukrainā uz sarunām par Krievijas radīto krīzi

Ārvalstīs
Sargs.lv/The Washington Post
Blinkena vizīte
Foto: Entoniju Blinkenu ar ierašanos sveic Ukrainas ārlietu ministra vietnieks Dmitro Seniks/Foto: AP/Scanpix

ASV Valsts sekretārs Entonijs Blinkens trešdien ieradās Kijevā, lai Ukrainas galvaspilsētā tiktos ar prezidentu Volodimiru Zelenski. Pēc tikšanās ar Ukrainas prezidentu Blinkenam ir paredzēts doties tālāk uz sarunām Berlīnē un Ženēvā, ziņo izdevums “The Washington Post”.

Sarunas notiek apstākļos, ko ASV amatpersonas ir raksturojušas kā situāciju destabilizējošas, proti, provokatīvās operācijas Ukrainas austrumos un mācības pie robežas kopā ar Baltkrieviju neveicina saspīlējuma mazināšanos.

Blinkena vizītes noslēgums būs piektdien Ženēvā, kad viņš tiksies ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu. Lai gan Maskava pēdējās nedēļās ir izvirzījusi priekšlikumus noteikt oficiālus ierobežojumus NATO paplašināšanai uz austrumiem un alianses aktivitātēm Austrumeiropā, Eiropas un ASV amatpersonas ir noraidījušas šo ideju, sakot, ka NATO "atvērtās durvis" potenciālajām dalībvalstīm, tostarp Ukrainai, nevar tikt mainītas.

Tā vietā Vašingtona ir ierosinājusi kompromisa pasākumus attiecībā uz bruņojuma kontroli un militārajām mācībām, kas līdz šim, šķiet, nav guvuši lielu atbalstu Krievijas pusē.

Kāda augsta ranga Valsts departamenta amatpersona, runājot ar žurnālistiem pirms Blinkena došanās vizītē, raksturoja Krievijas karaspēka un tehnikas ierašanos Baltkrievijā šonedēļ nevis kā kārtējās mācības, bet gan kā vēl vienu "spēka demonstrāciju" pirms iespējama uzbrukuma Ukrainai. “Mēs esam nonākuši posmā, kad Krievija jebkurā brīdī var sākt uzbrukumu Ukrainai,” sacīja amatpersona.

Lavrovs, otrdien runājot kopā ar Vācijas ārlietu ministri Annalēnu Bērboku, teica, ka ASV ir jāiesniedz rakstiskas atbildes uz tās priekšlikumiem, pirms diskusijas var virzīties uz priekšu. ASV diplomāti nav apņēmušies spert šo soli.

Joprojām nav skaidrs, vai Blinkenam personīgā tikšanās reizē ar Lavrovu izdosies panākt miermīlīgu risinājumu pēc tam, kad iepriekšējās diplomātijas kārtas, tostarp virkne ASV, Krievijas un Eiropas augsta līmeņa sanāksmju pagājušajā nedēļā, to nesasniedza.

Par notikumu straujo gaitu liecina tas, ka par Blinkena tikšanos ar Lavrovu tika paziņots otrdien, tikai dažas stundas pirms viņa izlidošanas no Vašingtonas, tikai pēc tam, kad tika publiskots viņa brauciens uz Ukrainu un Vāciju.

Savas uzturēšanās laikā Kijevā Blinkens tiksies ar Ukrainas ārlietu ministru Dmitriju Kuļebu. Gaidāms, ka viņš arī uzrunās diplomātus ASV vēstniecībā par Valsts departamenta ārkārtas rīcības plāniem Krievijas iebrukuma gadījumā.

"Vēl ir pāragri spriest, vai Krievijas valdība ir patiesi ieinteresēta diplomātijā, vai tā ir gatava nopietni un godprātīgi risināt sarunas," pirms Blinkena aizbraukšanas sacīja Valsts departamenta amatpersona. "Ja ir iespēja rast diplomātisku risinājumu, mēs noteikti ieguldīsim visu savu enerģiju, lai to īstenotu."

Kārnegija Starptautiskā miera fonda zinātnieks Endrjū Veiss (Andrew Weiss) sacīja, ka maz ticams, ka Lavrovs spēs paveikt vairāk par informācijas nodošanu Putinam. Viņš teica, ka daudz svarīgāka būtu tieša Putina un prezidenta Baidena tikšanās. Abi vīri tikās klātienē 2021. gada jūlijā.

Lai gan Baidena administrācija un Eiropas partneri ir apsolījuši piemērot stingru ekonomisko spiedienu, tostarp sankcijas un iespējamus pasākumus, lai izslēgtu Krieviju no pasaules finanšu sistēmas, bijušās amatpersonas un eksperti šaubās, vai tas būtiski ietekmēs Putina lēmumus.

Dalies ar šo ziņu