Vēl vairāki afgāņi, kas strādāja ar NATO, apmetas uz dzīvi sabiedroto valstīs

Ārvalstīs
Sargs.lv/NATO.int
Afganistāna
Foto: Foto: NATO.int

Aizvien vairāk afgāņu, kuri savulaik strādāja ar NATO alianses īstenotajā operācijā Afganistānā, pārceļas uz pastāvīgu dzīvi kādā no NATO dalībvalstīm. Tā, piemēram, 22. novembrī aptuveni divdesmit Afganistānas pilsoņu grupa no pagaidu mājvietas Polijā ieradās Nīderlandē, lai tur sāktu jaunu dzīvi.

Šie afgāņi, līdzīgi kā daudzi citi, kuriem izdevās pamest nedrošo dzimteni, Kabulu ar sabiedroto spēku nodrošinātajiem avioreisiem atstāja šī gada augustā. Pēc evakuācijas no Afganistānas, šī grupa vispirms nonāca pagaidu nometnē Polijā, kurā atradās līdz pat šim brīdim.

Jau ziņots, ka, pateicoties sabiedroto kopīgajiem pūliņiem, augustā no Kabulas tika evakuēti aptuveni 2000 afgāņu, kuri savulaik strādāja ar NATO, un viņu ģimenes. Šī bija lielākā evakuācijas misijas NATO vēsturē, ko koordinēja NATO vecākais civilais pārstāvis vēstnieks Stefano Pontekorvo (Stefano Pontecorvo). Lai paspētu sabiedroto spēku karavīrus un civilos darbiniekus, kā arī afgāņu sabiedrotos no valsts evakuēt, NATO spēki bez apstājas strādāja vairākas diennaktis. Divu nedēļu laikā ar simtiem sabiedroto avioreisu tika evakuēti vairāk nekā 120 000 cilvēku.

Tikmēr galvenā loma lidostas drošības un pakalpojumu nepārtrauktības nodrošināšanā, kā arī lauka slimnīcas vadīšanā bija ASV, Apvienotās Karalistes, Turcijas un Norvēģijas bruņoto spēku karavīriem. Aptuveni vēl 800 NATO darbinieku veica citas svarīgas operācijas, piemēram, gādāja par degvielas piegādi un sakariem.

NATO sabiedrotie un partneri turpina strādāt kopā, lai palīdzētu evakuētajiem afgāņiem pēc iespējas vieglāk uzsākt jaunu dzīvi svešā valstī. Pēdējo nedēļu laikā 80 bijušie Afganistānas darbinieki un viņu ģimenes pārcēlušies uz dzīvi Norvēģijā, vairāk nekā 100 pašlaik mitinās Apvienotajā Karalistē, vēl apmēram tikpat – Kanādā un Vācijā, 20 Islandē un vēl vairāki simti Afganistānas pilsoņu tagad mīt citās NATO sabiedroto valstīs

 

 

Dalies ar šo ziņu