Kremlis: Apsūdzības Maskavai par līdzdalību Baltkrievijas migrantu krīzē ir nepieņemamas

Ārvalstīs
LETA/INTERFAX
bilde
Foto: Foto: Valery Sharifulin/TASS/Scanpix

Polijas premjerministra Mateuša Moravecka apgalvojumi, ka Baltkrievijas migrācijas krīzes patiesais kurators ir Krievijas prezidents Vladimirs Putins, ir nepieņemami, trešdien paziņoja Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

"Mēs Polijas premjerministra vārdus par to, ka Krievija ir atbildīga par šo situāciju, uzskatām par absolūti bezatbildīgiem un nepieņemamiem," preses brīfingā sacīja Peskovs.

Maskavā rūpīgi seko līdzi situācijai un saskata tajā tuvojošās humānās katastrofas pazīmes, viņš norādīja 

"Runa ir par vairāku tūkstošu cilvēku veselību un dzīvību, cilvēku, kas ir bēgļi un atklāti paziņo, ka vēlas doties tālāk Eiropas Savienības (ES) telpā" un "pat negrib palikt Polijā", skaidroja Kremļa preses sekretārs, izsakoties par tūkstošiem Tuvo Austrumu valstu iedzīvotāju, kas, Minskas režīma mudināti, ieradušies Baltkrievijā kā tūristi un tad drošības struktūru pavadīti cenšas nelegāli iekļūt kādā no ES valstīm.

Maskava nesaredz, ka Krievijā šajā situācijā būtu militāri riski, piebilda Peskovs, tomēr atstājot bez atbildes jautājumu, vai šajā sakarībā tiek plānota kāda militāru soļu pastiprināšana.

"Mēs atceramies nesenās vēstures precedentus, kad eiropieši runāja par vērtībām tajā, kas skar šādus cilvēkus, bēgļus, viņu interešu, drošības garantēšanu, vadoties pēc humāniem apsvērumiem," atgādināja Peskovs, norādot, ka bēgļi agrāk bēgļiem agrāk nodrošinātas tiesības dzīvot ES.

Ja Polija slēgs robežu ar Baltkrieviju, tas situāciju sarežģīs.

"Tas nav nekas cits kā mēģinājums nosmacēt Baltkrieviju," viņš piebilda.

Polijas premjers, otrdien uzrunājot savas valsts parlamentu, apsūdzēja Putinu, ka viņš ir Baltkrievijas migrantu krīzes patiesais kurators.

"Šim uzbrukumam, ko īsteno [Baltkrievijas diktators Aleksandrs] Lukašenko, vadītājs ir Maskavā prezidenta Putina personā," uzrunājot Polijas parlamenta ārkārtas sēdi, sacīja Moraveckis.

Baltkrievijas diktatora Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros aizvadīto mēnešu gaitā notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā no Baltkrievijas iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

ES apsūdzējusi Minskas režīmu centienos tādējādi atriebties par atbalsta sniegšanu baltkrievu opozīcijai un par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju, reaģējot uz pagājušā gada protestu vardarbīgo apslāpēšanu.

NATO pirmdien nosodīja Baltkrieviju par migrantu taktisko izmantošanu, lai vērstu spiedienu pret ES, aliansei norādot, ka ir satraukta par eskalāciju uz robežas ar Poliju.

Kā ziņots, pirmdien simtiem migrantu mēģināja no Baltkrievijas vardarbīgi ielauzties Polijas teritorijā. Tas bija pirmais migrantu mēģinājums masveidā sturmēt Polijas robežu, un tika atvairīts.

Otrdienas vakarā Polijas ziņu aģentūra PAP paziņoja, ka divām lielām migrantu grupām tomēr ir izdevies ielauzties Polijā no Baltkrievijas.

Visi Polijas teritorijā iekļuvušie nelegālie imigranti aizturēti, trešdienas rītā pavēstīja Polijas aizsardzības ministrs Marjušs Blaščaks.

Dalies ar šo ziņu