Lietuvas bruņotie spēki Rūdninkos veidos jaunu poligonu kā daļu no atturēšanas politikas

Ārvalstīs
Sargs.lv/Lrt.lt/BNS
Lietuva
Foto: Foto: Lietuvas bruņotie spēki

Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks paziņojis, ka tuvāko gadu militārajos plānos ietilpst jauna poligona izveide Šalčininku rajona Rūdninkos, kur pašlaik atrodas Lietuvas Sabiedrības drošības dienesta mācību teritorija, vēsta Lietuvas sabiedriskais medijs “LRT.lt”. Jaunā karavīru apmācību vieta nav izvēlēja nejauši, jo tas ir salīdzinoši netālu no Baltkrievijas robežas un kalpos arī kā veiksmīgas atturēšanas politikas signāls.

A. Anušausks uzsver, ka pastiprināta militāro spēku un sabiedroto klātbūtne Lietuvas dienvidu reģionā “stiprinās vispārējo atturēšanas potenciālu”, un šis ir viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc mācību zona tiek veidota konkrētajā teritorijā.

Image
Lietuva
Foto: Foto: Lietuvas Aizsardzības ministrija
Foto: Lietuvas Aizsardzības ministrija

Poligons atradīsies Rūdninkos aptuveni 30 kilometrus no Lietuvas galvaspilsētas Viļņas. Pašlaik šajā vietā ir Sabiedriskās drošības dienesta (VST) apmācību laukums,  bet agrāk tur trenējās padomju armija. Pēc Lietuvas aizsardzības ministra teiktā jaunā poligona izveide varētu sākties 2024. gadā, bet jau līdz nākamā gada rudenim jāveic projekta izvērtējums un jāpieņem nepieciešamie tiesību aktu grozījumi darbu uzsākšanai.

Arī Lietuvas bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Valdemārs Rupšis atzinis, ka izvēlētā vieta ir ļoti piemērota armijas vajadzībām, lai tur varētu organizēt bataljona lieluma mācības. Turklāt teritorija tiks attīstīta, ņemot vērā gan vides prasības, gan cieši sadarbojoties ar vietējo sabiedrību.

Šalčininku apgabala varas iestādes jau paudušas nepieciešamību uzlabot vietējo infrastruktūru, tāpēc “ceļiem, kas apjož Rūdninu mācību teritoriju un apkārt esošās teritorijas būs jāpievērš īpaša uzmanība”.

Image
Lietuva
Foto: Foto: Lietuvas Aizsardzības ministrija
Foto: Lietuvas Aizsardzības ministrija

Tikmēr Lietuvas Vides ministrs Simons Ģentvils atzinis, ka Lietuvā ir ļoti grūti atrast 150 kvadrātkilometru lielu vienlaidu teritoriju, kas būtu piemērota militāra poligona ierīkošanai un nekaitētu apkārtējai videi, kultūrvēsturiskā mantojuma objektiem un iedzīvotāju interesēm.

Kā izteicies Lietuvas Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komitejas priekšsēdētājs Laurīns Kasčūns, vienošanās par jauna poligona izveidi tuvina realitātei valdības programmā ietverto mērķi panākt pastāvīgu ASV spēku klātbūtni Lietuvā.

Image
Lietuva
Foto: Foto: Lietuvas bruņotie spēki
Foto: Lietuvas bruņotie spēki

Savukārt Lietuvas prezidents Gitans Nausēda, komentējot Valsts aizsardzības padomes lēmumu, norādījis, ka poligona veidošanā jāizvēlas tādi risinājumi, kas pēc iespējas mazāk kaitētu dabai un iedzīvotājiem.

Aizsardzības ministrs pauž, ka šajā teritorijā neesot privātu zemes īpašumu, māju un saimniecību un uzsver – poligona teritorija ārpus mācību aktivitātēm nebūšot slēgta tiem, kas “vēlas iepazīties ar dabas vērtībām.”

Padomju Savienības laikā Rūdninku poligonā bija ierīkots tankodroms, bet pēc PSRS karaspēka izvešanas no Lietuvas 1993.g adā teritorija tika nodota Sabiedrības drošības dienesta rīcībā.

Lietuvas Bruņotajiem spēkiem šobrīd ir poligoni Ruklā, Pabradē un Kazlu Rūdā, kas tiek ļoti intensīvi izmantoti un attīstīti.

Image
Lietuva
Foto: Nelikumīgo robežpārkāpēju pagaidu nometne Rūdninkos. Foto: AP/Mindaugas Kulbis/Scanpix
Nelikumīgo robežpārkāpēju pagaidu nometne Rūdninkos. Foto: AP/Mindaugas Kulbis/Scanpix

Jau ziņots, ka plašākas sabiedrības uzmanības lokā Rūdninki nonāca šovasar saistībā ar tuvējās apkaimes iedzīvotāju protestiem pret plāniem izmitināt esošā mācību poligona teritorijā vairākus simtus nelikumīgo robežpārkāpēju, kas Lietuvā iekļuva pāri Baltkrievijas robežai, kā arī ar nekārtībām, kas izcēlās vēlāk, kad migranti tur jau bija izmitināti.

Septembrī vairāk nekā 700 migrantu no Rūdninkos izveidotās telšu nometnes tika pārcelti uz apsildāmām telpām bijušajā Ķībartu labošanas iestādē.

Dalies ar šo ziņu