ES ārlietu ministri varētu vienoties par sankcijām pret Baltkrievijas lidsabiedrību “Belavia”

Ārvalstīs
Sargs.lv/LRT.lt/Politico/BNS
Belavia
Foto: Foto: Reuters/Scanpix

Reaģējot uz Baltijas valstu un Polijas lūgumu, pirmdien Briselē notiekošajā Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministru sanāksmē politiķi varētu atbalstīt aicinājumu aizliegt Eiropas valstīm iznomāt lidmašīnas Baltkrievijas lidsabiedrībai “Belavia”, lai ar tām varētu nogādāt nelikumīgos robežšķērsotājus uz Minsku. Tā, atsaucoties uz ziņu aģentūru “Politico Europe”, raksta Lietuvas nacionālais sabiedriskais medijs “LRT.lt”.

ES ir aizliegusi “Belavia” izmantot tās gaisa telpu, kamēr Īrija joprojām palikusi “ES gaisa kuģu centrs”, sadarbojoties arī ar Baltkrievijas lidsabiedrību. Pēc tam reisi tiek izmantoti komerciāliem lidojumiem, nogādājot pasažierus no Āfrikas un Tuvo Austrumu valstīm uz Minsku, lai pēc tam tie nelikumīgi šķērsotu Polijas, Lietuvas vai Latvijas robežu.

Baltijas valstu un arī Briseles amatpersonas ir pārliecinātas, ka Minska nelegālo migrāciju izmanto kā veidu, lai sodītu ES par sankciju režīmu, kas vērsts pret Baltkrieviju.

Jau ziņots, ka uz Baltijas valstu un Polijas robežas ar Baltkrieviju vairāki migranti jau gājuši bojā tikai tāpēc, ka nelegālās imigrācijas plūsmas organizēšanā iesaistītie Baltkrievijas specdienestu pārstāvji joprojām neļauj migrantiem atgriezties atpakaļ Baltkrievijā, lai pēc tam nonākti savās mītnes zemēs.

Saskaņā ar ziņu aģentūras “Politico” pausto “ES ir bijusi veiksmīgāka spiediena piemērošanā ārzemēs nekā mājās”, jo Briselei ir izdevies panākt, ka Bagdāde pārtrauc lidojumus no Irākas uz Baltkrieviju.

Tomēr, kad Baltijas valstis un Polija lūdza ES uzņēmumiem pārtraukt lidmašīnu iznomāšanu “Belavia”, “tās uzstāja, ka sadarbības līgumi nosaka tām sadarbību turpināt”, vēsta “Politico”.

Kā izteicies kāds vārdā nenosaukts diplomāts, līdz ar to šobrīd “Belavia” joprojām var paļauties uz ES uzņēmumu nomātajiem gaisa kuģiem, lai varētu turpināt veikt cilvēku tirdzniecības operācijas, nogādājot viņus Minskā un tālāk - uz Baltijas un Polijas valstu robežām.

Igaunija, Latvija, Lietuva un Polija pauž vienprātību, aicinot ES paplašināt sankcijas pret Baltkrieviju, iekļaujot tajā arī valsts lidsabiedrību “Belavia”, tādējādi apturot lidmašīnu iznomāšanu pasažieru pārvadāšanai.

“Politico” vēsta, ka “arī Vācija un Īrija tam piekrīt un, visticamāk, atbalstīs šodien izteikto aicinājumu iekļaut “Belavia” nākamajā sankciju sarakstā.

Tikmēr Lietuvas Valsts robežsardzes dienests informē, ka robežsargi aizvadītajā diennaktī uz Baltkrieviju piespieduši doties atpakaļ 49 migrantus, kuri nelikumīgi mēģinājuši iekļūt Lietuvā.

Jau ziņots, ka, krasi pieaugot nelikumīgo migrantu plūsmai pāri Baltkrievijas robežai, Lietuva vasarā izsludināja ārkārtējo situāciju. Kopš 3. augusta saskaņā ar iekšlietu ministres Agnes Bilotaites rīkojumu Lietuvas robežsargi migrantiem liek doties atpakaļ. No gada sākuma līdz šim rīkojumam Lietuvā tika aizturēti vairāk nekā 4200 nelikumīgo migrantu, bet kopš rīkojuma stāšanās spēkā šķērsot robežu neatļautās vietās liegts vairāk par trim tūkstošiem ārvalstnieku.

Savukārt Latvijas Valsts robežsardze informē, ka robežsargi svētdien novērsuši 20 cilvēku mēģinājumu nelikumīgi šķērsot Latvijas-Baltkrievijas valsts robežu, bet par nelikumīgu valsts robežas šķērsošanu aizvadītajā diennaktī aizturēto personu nav.

Kopš 10. augusta kopumā no valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas ir atturēti 1770 ārvalstu pilsoņi.

Dalies ar šo ziņu