ES dalībvalstis piedāvās papildus resursus Lukašenko režīma radītās migrantu krīzes risināšanai

Ārvalstīs
Sargs.lv/RFE/RL/Reuters/LETA
"Frontex" pārstāvji Lietuvā
Foto: Foto: 15min.lt/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis piedāvās papildu robežsardzes personālu un līdzekļus, lai risinātu migrantu krīzi uz Lietuvas robežas ar Baltkrieviju. Par to liecina aģentūras “Reuters” rīcībā nonākušā dokumenta projekts, vēsta raidsabiedrība RFE/RL.

Kā liecina dokumenta projekts, kas tiek gatavots apspriedei 18.augusta sēdei, ES iekšlietu ministri plāno nosodīt Baltkreiviju par tās īstenoto nepieņemamo agresīvo rīcību, sūtot migrantus uz Lietuvas robežu.

Tiesa, kā norāda mediji, šī dokumenta saturs sanāksmes gaitā varētu tikt mainīts.

Pēdējā mēneša laikā Lietuva pakļauta ievērojamam nelegālo robežšķērsotāju pieplūdumam, kas valstī mēģina iekļūt pāri robežai ar Baltkrieviju. Pēdējo nedēļu laikā līdzīgam spiedienam pakļauta arī Latvija un Polija.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka vairāki iegūtie videomateriāli liecina, ka Baltkrievijas militarizēto vienību pavadībā migranti tiek nogādāti pie robežas ar ES dalībvalstīm un tiek spiesti pārkāpt robežu.

Baltijas valstu līderi šādu Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko rīcību nosaukuši par “hibrīduzbrukumu”, ar mērķi panākt spiedienu pret Eiropas Savienību, lai tā atceltu iepriekš A.Lukašenko režīmam piemērotās sankcijas par plašajiem un rupjajiem cilvēktiesību pārkāpumiem pēc aizvadītā gada protestiem pret Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu viltošanu, kā arī par gaisa pirātismu, ko Minskas režīms izmantoja, lai arestētu opozicionāru Romānu Portaseviču.

Savukārt Aģentūra LETA vēsta, ka tuvākajā laikā Latvijas Valsts robežsardzei uz Latvijas-Baltkrievijas robežas palīgā dosies palīgā desmit ES Robežu un krasta apsardzes aģentūras "Frontex" eksperti ar pieciem transportlīdzekļiem.

Pašlaik uz Latvijas robežas palīdzību jau sniedz divi "Frontex" eksperti ar vienu patrulēšanas auto.

Kā ziņots, ņemot vērā konstatēto Latvijas-Baltkrievijas robežas nelikumīgās šķērsošanas gadījumu skaitu un tā straujo pieaugumu, valdība izsludinājusi ārkārtējo situāciju no 11.augusta līdz 10.novembrim Ludzas, Krāslavas, Augšdaugavas novados, kā arī Daugavpils pilsētā.

Valdības lēmums arī paredz Nacionāliem bruņotiem spēkiem un policijai sniegt palīdzību Valsts robežsardzei Latvijas-Baltkrievijas robežas robežuzraudzības nodrošināšanā, lai nepieļautu robežas nelikumīgu šķērsošanu.

Kopš 10.augusta no valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas ir atturētas 417 personas. 

 

Dalies ar šo ziņu