ASV armijas 5. korpusa komandieris: Attiecības arī ar Igauniju ir ļoti svarīgas

Ārvalstīs
ASV 5. korpuss
Foto: ASV 5. korpusa komandieris ģenerālleitnants Dž. Kolašeski ar Igaunijas aizsardzības ministru K. Lānetu. Foto: Igaunijas Aizsardzības ministrija

ASV armijas 5. korpusa komandieris ģenerālleitnants Džons Kolašeski (John S. Kolasheski), viesojoties Igaunijā norāda – Igaunija un tās aizsardzības spēki ir viens no galvenajiem ASV sabiedrotajiem un sadarbība turpināsies arī turpmāk, kad 5. korpuss paplašinās savu darbību Eiropā.

Ģenerālleitnants Dž. Kolašeski, kurš no 27. – 29. jūlijam atradās vizītē Igaunijā, sacīja, ka ASV armijas 5. korpusam “šīs ir svarīgas attiecības, un mēs ceram tās paplašināt, pieaugot 5. korpusa atbildībai Eiropā.”

Igaunijas Aizsardzības spēku komandiera vietnieks ģenerālmajors Veiko-Vello Palms, atzina – ASV lēmums atkārtoti aktivizēt labi zināmo 5. korpusu Eiropā Baltijas valstīm, tostarp Igaunijai, ir ļoti nozīmīgs, un novērtēja ātrumu un neatlaidību, ar kādu šis process tiek īstenots.

ASV 5. korpusa komandieris sacīja, ka mūsdienās cīņas notiek ne tikai informācijas vai kibernoziegumu jomās, bet arī reālajā vidē, kur joprojām svarīgas ir “parastās” militārās vienības un spēcīgs uguns spēks.

“Tā ir korpusa līmeņa vienības priekšrocība. Igaunijā mēs izskatām visas iespējas, lai mūs padarītu labākus, un 5. korpuss palīdz uzlabot valsts aizsardzību visos līmeņos – sākot no atsevišķiem karavīriem un beidzot ar augstāko militāro vadību,” viņš piebilda.

Kopš 2015. gada ASV Igaunijai ir sniegusi palīdzību drošības un aizsardzības jomā vairāk nekā 240 miljonus ASV dolāru (aptuveni 202 miljonus eiro) apmērā. ASV bruņotie spēki regulāri piedalās mācībās Igaunijā un arī tās gaisa telpā. Viens no nesenākajiem piemēriem –ASV gaisa desanta operācijā virs Nurmisi lidlauka Igaunijā šī gada maijā, kas notika manevru "Defender Europe" ietvaros un kurā piedalījās vairāk nekā 700 ASV karavīru, tostarp vairāki ģenerāļi ģenerāļi.

Image
ASV 5. korpuss
Foto: ASV armijas 5. korpusa komandieris ģenerālleitnants Dž. Kolašeski ar NBS Apvienotā štāba priekšnieku brigādes ģenerāli Imantu Ziediņu. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
ASV armijas 5. korpusa komandieris ģenerālleitnants Dž. Kolašeski ar NBS Apvienotā štāba priekšnieku brig. ģenerāli I. Ziediņu. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka ASV armijas 5. korpusa komandieris ģenerālleitnants Džons Kolašeski 27. jūlijā apmeklēja arī Latviju, tiekoties ar Nacionālo bruņoto spēku vadību, tai skaitā arī NBS Apvienotā štāba priekšnieku brigādes ģenerāli Imantu Ziediņu, lai pārrunātu reģionālo drošību un ASV armijas 5. korpusa lomu alianses stiprināšanā, kā arī kopīgo apņemšanos nodrošināt demokrātiskas vērtības un cilvēka pamatbrīvības.

Jau ziņots, ka 2020. gada 16. oktobrī tika aktivizēts ASV armijas 5. korpuss Eiropā, lai pastiprinātu ASV spējas atturēt Krieviju un potenciālos uzbrukumus.

5. korpuss atrodas ASV, Fortnoksā, Kentuki štatā ar komandpunktu Poznaņā, Polijā. Tas strādā, lai nodrošinātu sadarbības gatavību starp ASV militārpersonām, sabiedrotajiem un partneriem, kā arī uzlabotu savietojamību un atturētu agresiju.

Dalies ar šo ziņu