Ukraina un Polija: "Nord Stream 2" apdraud Centrāleiropu

Ārvalstīs
LETA/AFP
Gāzes vada "Nord Stream 2" būvniecība
Foto: Foto: Nord Stream 2 / Axel Schmidt.

Ukrainas un Polijas ārlietu ministri trešdien paziņoja, ka Krievijas-Vācijas gāzesvads "Nord Stream 2" ved uz jauniem "politiskiem, militāriem un enerģētikas draudiem" Ukrainai un Centrāleiropai.

Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba un viņa Polijas kolēģis Zbigņevs Rau kopīgā paziņojumā kritizēja lēmumu izbeigt cīņu pret šo gāzesvadu, kura būvniecība ir gandrīz pabeigta.

"Šāds lēmums ir radījis papildu politiskus, militārus un enerģētikas draudus Ukrainai un Centrāleiropai kopumā," paziņoja ministri.

ASV pirms tam trešdien paziņoja, ka ir panākušas vienošanos ar Vāciju par "Nord Stream 2", kura draud Krievijai ar sankcijām un cenšas pagarināt gāzes tranzītu caur Ukrainu.

Kremļa administrācija paziņoja, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Vācijas kanclere Angela Merkele ir "apmierināti" ar to, ka šis gāzesvads ir gandrīz pabeigts.

Vācija arī pavēstīja, ka izmantos visas sviras, lai pārliecinātu Krieviju pagarināt par laiku līdz 10 gadiem vienošanos par gāzes tranzītu caur Ukrainu, kuras termiņš pašlaik ir līdz 2024.gada beigām.

Vācija arī apsolījusi piešķirt vienu miljardu ASV dolāru Ukrainai, lai tā pārietu uz zaļo enerģiju un samazinātu atkarību no Krievijas.

Kuleba un Rau sacīja, ka viņu valstis kopā ar sabiedrotajiem cīnīsies pret šī gāzesvada iedarbināšanu, līdz pašreizējā krīze varētu tikt atrisināta.

Viņi arī sacīja, ka pašreizējie Rietumvalstu priekšlikumi nešķiet pietiekami, lai samazinātu šī gāzesvada radītos draudus.

"Mēs aicinām ASV un Vāciju pienācīgi izturēties pret drošības krīzi mūsu reģionā, no kuras vienīgais labuma guvējs ir Krievija," teikts ministru kopīgajā paziņojumā.

Polijas Ārlietu ministrija tviterī ierakstīja, ka "Nord Stream 2" ir "politisks projekts, kas apdraud ne tikai Ukrainas, bet arī ES drošību".

Dalies ar šo ziņu