Putins iezīmē Maskavas ambīcijas samitam ar Baidenu

Ārvalstīs
Sargs.lv/Stripes.com
Foto: Reuters/Scanpix
Foto: Foto: Reuters/Scanpix. Vladimirs Putins Sanktpēterburgas Ekonomikas forumā.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins piektdien iezīmēja stingru nostāju gaidāmajam samitam ar ASV prezidentu Džo Baidenu, apsūdzot Vašingtonu mēģinājumos ierobežot Krieviju un paužot, ka Rietumu reakcija uz 6. janvāra uzbrukumu Kapitolijam bijusi dubultstandartu izpausme, kā arī noliedzot, ka krievu hakeri būtu uzbrukuši ASV kritiskajai infrastruktūrai.

Uzstājoties ekonomikas forumā Sanktpēterburgā, Putins sacīja, ka ar ASV prezidentu Džo Baidenu grasās apspriest tādus tematus kā globālie konflikti, klimata pārmaiņas, ieroču kontrole un pandēmija.

“Mums jāatrod veidi, kā panākt izlīgumu mūsu attiecībās, kas šobrīd ir ārkārtīgi zemā līmenī,” sacīja Vladimirs Putins. “Mums nav nekādu problēmu ar ASV, bet ASV ir problēma ar mums. Tā vēlas ierobežot mūsu attīstību un publiski par to runā. No tā izriet ekonomiskie ierobežojumi un mēģinājumi ietekmēt mūsu valsts iekšpolitiku, paļaujoties uz spēkiem, kurus viņi uzskata par saviem sabiedrotajiem Krievijā,” sacīja Putins.

Vērts atzīmēt, ka V. Putins arī slavēja ASV prezidentu kā ļoti pieredzējušu valstsvīru ar lielu pieredzi politikā un pauda cerību, ka abu tikšanās būs pozitīva.

Viņš pauda cerību, ka tikšanās palīdzēs mazināt spriedzi ar Vašingtonu. Krievijas un ASV attiecības šobrīd ir ļoti zemā līmenī, ņemot vērā 2014. gada Krimas aneksiju, apsūdzības par iejaukšanos ASV vēlēšanās un citās Rietumu valstīs, kā arī kiberuzbrukumus, par kuriem ASV amatpersonas apgalvo, ka to izcelsme meklējama Krievijā.

Putins atkārtoja, ka Krievija noraida apsūdzības par iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās, kā arī asi kritizēja ASV reakciju uz uzbrukumu Kapitolijam laikā, kad kongress gatavojās apliecināt, ka prezidenta vēlēšanās uzvarējis Džo Baidens.

Putins norādīja, ka smagās apsūdzības pret simtiem uzbrukuma dalībnieku tika izvirzītas pat tad, kad ASV un tās sabiedrotie asi kritizēja Baltkrievijas vēršanos pret protestantiem. Tāpat viņš uzsvēra, ka pat tad, ja Rietumi ir kritizējuši Krievijas varasiestādes par skarbo reakciju uz pret Kremli vērstām demonstrācijām, protestētāji Eiropā esot saskārušies ar vēl stingrāku policijas reakciju.

Vēlākā videokonferencē Putins sacīja, ka no samita ar Dž. Baidenu negaida taustāmus rezultātus. Viņš sacīja, ka ASV un Krievijai ir dažas līdzīgas intereses, “neskatoties uz zināmām nesaskaņām. Šīs nesaskaņas nav Krievijas rīcības rezultāts,” pauda Krievijas prezidents.

Tāpat viņš turpināja vainot ASV attiecību pasliktināšanā norādot, ka Krievija nav tā, kas ievieš sankcijas, kas, viņaprāt, visos gadījumos ticis darīts bez pamatojuma.

Tāpat Krievijas prezidents preses konferencē veltīja laiku, lai noraidītu apgalvojumus par krievu hakeru uzbrukumiem ASV naftas cauruļvadam un gaļas pārstrādes uzņēmumam, kas pirms gaidāmā samita nokaitējuši atmosfēru. Putins izteicās, ka šīs apsūdzības ir “vienkārši smieklīgas” un pilnīgs absurds.

Dalies ar šo ziņu