Lietuva aizliedz “neuzticamu” tehnoloģiju lietošanu savā 5G tīklā

Ārvalstīs
Sargs.lv/LRT.lt
Foto: SIPA/Scanpix
Foto: Foto: SIPA/Scanpix

Lietuvas parlaments nobalsojis par liegumu valsts elektronisko sakaru tirgū, it īpaši 5G mobilo tehnoloģiju ieviešanā, piedalīties “neuzticamiem” ražotājiem un piegādātājiem, ziņo Lietuvas nacionālā ziņu aģentūra “LRT.lt”. Saskaņā ar likumu tehnoloģijas nu būs jāpārbauda, lai izvērtētu to atbilstību valsts drošības interesēm.

Lietuvas parlaments otrdien pieņēma attiecīgos grozījumus Sakaru likumā un Nacionālās drošības nodrošināšanai svarīgu objektu aizsardzības likumā.

Grozījumi neļauj neuzticamiem ražotājiem un piegādātājiem piedalīties elektronisko sakaru tirgū un pieprasa, lai pirms radiofrekvenču piešķiršanas 5G tīkliem tiktu pārbaudīta iekārtas atbilstība valsts drošības interesēm.

Lietuvas militārās izlūkošanas dienesti ir paziņojuši, ka “Huawei” iesaistīšanās valsts 5G tīkla attīstībā rada drošības risku, jo Ķīnas likumi pieprasa saviem uzņēmumiem informācijā dalīties ar valdību.

Mobilo sakaru operators “Telia” visā Lietuvā sācis uzstādīt nākamās paaudzes “Ericsson” mobilās bāzes stacijas, lai aizstātu “Huawei” aprīkojumu.

“LRT.lt” jau martā ziņoja, ka Lietuvas parlamentā apspriesta nepieciešamība izveidot sarakstu ar ražotājiem no nedemokrātiskām valstīm, kuru informācijas un komunikāciju tehnoloģijas rada potenciālus draudus valsts nacionālajai drošībai, šim sarakstam kalpojot par pamatu ierobežojumiem 5G tīkla izmantošanai.

Dalies ar šo ziņu