ASV nosaka Krievijai jaunu sankciju paketi, tostarp aizliedz pirkt un pārdot Krievijas obligācijas

Ārvalstīs (Papildināts)
Sargs.lv/ state.gov/ treasury.gov/ whitehouse.gov/LETA
Augstceltne Maskavā
Foto: Foto: AFP/Scanpix

ASV prezidents Džo Baidens izdevis rīkojumu, kas paredz jaunu sankciju ieviešanu pret virkni Krievijas pilsoņu, uzņēmumu un iestāžu par tās centieniem iejaukties ASV vēlēšanās, pastrādātajiem vērienīgajiem kiberuzbrukumiem, kas Krievijai ļāvuši būtiski izvērst izlūkošanas spējas, kā arī Krievijas maksājumiem par ASV karavīru nogalināšanu Afganistānā.

ASV prezidenta Džo Baidena rīkojums "raida signālu, ka Savienotās Valstis liks Krievijai maksāt stratēģiski un ekonomiski ietekmīgā veidā, ja tā turpinās vai eskalēs savu destabilizējošo darbību", paziņoja Baltais nams.

Sankcijas vērstas pret 32 fiziskajām un juridiskajām personām un no ASV izraidīti desmit Krievijas diplomāti, kuru vidū ir Krievijas izlūkošanas dienestu darbinieki

"Finanšu ministrija noteikusi sankcijas pret 32 fiziskajām un juridiskajām personām, kas veikuši Krievijas valdības vadītus mēģinājumus ietekmēt ASV vēlēšanas 2020.gadā, kā arī citas dezinformācijas un iejaukšanās darbības," teikts Baltā nama paziņojumā.

Sankcijas arī ir atbilde uz "ļaunprātīgajām kiberaktivitātēm pret ASV un sabiedrotajiem un partneriem, kā arī Krievijas vēršanos ārpus tās robežām pret disidentiem un žurnālistiem un ASV nacionālajai drošībai svarīgo valstu drošības graušanu".

Turklāt Finanšu ministrija kopā ar Eiropas Savienību, Austrāliju, Lielbritāniju un Kanādu nosaka sankcijas astoņām privātpersonām un juridiskām personām, kas saistītas ar Krimas okupāciju.

Sankciju pakete paredz aizliegumu ASV finanšu institūcijām pirkt un pārdot Krievijas Federācijas, Krievijas Centrālās Bankas, Nacionālā bagātības fonda vai Krievijas Finanšu ministrijas rubļu vai nerubļu obligācijas, kuras emitētas pēc 2021. gada 14. jūnija. Šī direktīva paplašina jau ASV noteiktos aizliegumus attiecībā uz darījumiem ar Krievijas valsts parādu, kas ir spēkā kopš 2019. gada augusta.

Līdztekus Baltais nams nosaucis Krievijas Ārējo izlūkošanas dienestu un ar to saistītos hakeru grupējumus “APT 29”, “Cozy Bear” un “The Dukes” par atbildīgiem par vērienīgo uzbrukumu ASV informāciju tehnoloģijai Solar Winds, kas izraisīja traucējumus vairāk nekā 16 tūkstošos datorsistēmu pasaulē.

Sankcijas noteiktas arī pret vairākiem Krievijas uzņēmumiem, kuri savā darbībā atbalstījuši Krievijas izlūkdienestu centienus.

Sankcionēto uzņēmumu vidū ir “ERA Technipolis”. Kā norāda ASV Valsts kase, šo pētījumu centru un tehnoloģiju parku finansē un uztur Krievijas Aizsardzības ministrija. “ERA Technopolis” izmitina un atbalsta Krievijas bruņoto spēku ģenerālštāba Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU) direktorāta vienības, kas ir atbildīgas gan par kiberoperācijām, gan informācijas operācijām, kā arī aktīvi izmanto Krievijas tehnoloģiju nozares personālu un zināšanas militāro un divējāda lietojuma tehnoloģiju attīstīšanai.

Sankcijas piemērotas pret Krievijas informācijas tehnoloģiju uzņēmumu “Pasit”, kas veikusi tādu produktu izpēti un attīstību, kuri veicinājuši Krievijas ārējā izlūkdienesta (SVR) kiberoperāciju veikšanu.

Sarakstā iekļauts arī Krievijas Federālais valsts Autonomais zinātniskais nodibinājumus “Specializētais Skaitļošanas iekārtu un automatizācijas drošības zinātniskās izpētes institūts” (SVA). Šī ir Krievijas valstij piederošā pētniecības iestāde, kura specializējas jaunākās paaudzes informācijas drošības sistēmu izstrādē. Šis institūts tiek minēts kā viena no iestādēm, kura cieši atbalstījusi SVR ļaunprātīgās kiberoperācijas ārvalstīs.

Sankcijas vērstas arī pret Sanktpēterburgā bāzēto informācijas tehnoloģiju drošības uzņēmumu Neobit. Šis uzņēmums veicis izpētes un attīstības darbus, lai atbalstītu Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB), GRU un SVR kiberoperācijas.

Tāpat sankcijas vērstas pret Krievijas informāciju tehnoloģiju drošībasuzņēmumu “Advanced System Technology” (AST ) kuras klientu vidū ir Krievijas Aizsardzības ministrija, SVR un FSB.  Iepriekš AST sniegusi tehnisko atbalstu FSB, GRU un  SVR veiktajās kiberoperācijās.

Tikmēr Krievijas ārlietu ministrija ceturtdien paziņoja, ka Maskava "neizbēgami" reaģēs uz jaunajām ASV sankcijām un ka tā ASV vēstnieku Maskavā jau ir aicinājusi uz "smagām sarunām".

ASV prezidents Džo Baidens savā pirmajā darba dienā Baltajā namā deva rīkojumu veikt Krievijas naidīgo darbību analīzi. Izmeklēšana tika veikta četros virzienos: hakeru uzbrukums, naidīgas darbības pret amerikāņu karavīriem Afganistānā, iejaukšanās vēlēšanās un opozicionāra Alekseja Navaļnija saindēšana.

Dalies ar šo ziņu