“B-2” un “B-1” stratēģiskie bumbvedēji pabeiguši uzdevumu izpildi Eiropā

Ārvalstīs
Sargs.lv/U.S. European Command
B-1
Foto: Foto: Collin Hollowell/ASV Gaisa spēki

“B-2” un “B-1” stratēģiskie bumbvedēji pabeiguši uzdevumu izpildi Eiropā, treniņlidojumos uzlabojot sadarbību ar daudziem NATO sabiedrotajiem. Turklāt šī arī bija pirmā reize vēsturē, kad ASV stratēģiskie bumbvedēji tika izvietoti Norvēģijā, kur tas iepriekš nebija darīts.

Uzdevuma ietvaros Eiropā no ASV Gaisa spēku Daijesas bāzes Teksasā ieradās “B-2” un “B-1B” stratēģiskie bumbvedēji.

Šī misija “B-1” bumbvedējiem vainagojās ar vairākiem vēsturiskiem sasniegumiem. Tie bija pirmie bumbvedēji, kuri tika izvietoti Norvēģijā, piezemējušies aiz polārā loka un arī Polijā. Tur pirmo reizi Eiropā “B-1” tika veikta t.s. “karstā” degvielas uzpilde, kad degviela tiek uzpildīta, kamēr dzinēji darbojas, lai varētu nekavējoties pacelties nākamajam lidojumam.

Kopš ierašanās brīža Norvēģijā “B-1” kopā ar sabiedrotajiem un partnervalstīm veica deviņus lidojumus, tai skaitā ar norvēģu iznīcinātājiem “F35 Lightning”, zviedru “JAS-39”, dāņu “F-16 Fighting Falcons”, poļu “F-16” un vāciešu un itāļu iznīcinātājiem “Eurofighter Typhoon”, kuri šobrīd veic pienākumus NATO Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas operācijā.

Tāpat bumbvedēji “B-1” sadarbojās ar ASV Speciālo uzdevumu spēkiem, sniedzot atbalstu Norvēģijas un Zviedrijas kopīgajās gaisa atbalsta kontrolieru (JTAC) mācībās.

Savukārt š.g. 16. martā uzdevumam pievienojās arī “B-2” bumbvedēji, veicot pirmo no četrām misijām Tālajos Ziemeļos. Tie trenējās kopā ar “B-1” un Norvēģijas iznīcinātājiem “F-35”, kuri pašlaik NATO gaisa patrulēšanas operācijas ietvaros uzrauga Islandes gaisa telpu.

“Atskatoties uz visu, ko pagājušajā mēnesī paveikuši mūsu piloti, jāsaka, ka tas ir diezgan neticami,” sacīja ASV Gaisa spēku Eiropā un Āfrikā komandieris ģenerālis Džefs Harigians (Jeff Harrigian). “Šīs bumbvedēju brigādes atkārtota izvietošana Eiropā demonstrē mūsu nelokāmo uzticību Eiropas drošībai un stabilitātei. Tāpat arī  sniedz iespēju stiprināt sadarbību ar sabiedroto un partnervalstīm, ļaujot mūsu pilotiem attīstīt un pilnveidot turpmākajās gaisa operācijās nepieciešamās prasmes,” viņš saka.

Dalies ar šo ziņu