Norvēģijas krastiem pietuvojas viens no lielākajiem Krievijas raķešu kreiseriem

Ārvalstīs
Sargs.lv/ The Barents Observer
Krievijas raķešu kreiseris "Maršal Ustinov"
Foto: Foto: AP/Scanpix

Krievijas Jūras spēku trešais lielākais raķešu kreiseris “Maršal Ustinov” pietuvojies Norvēģijas krastiem dienā, kad Norvēģijas teritorijā ieradās ASV stratēģiskie bumbvedēji B-1 “Lancer”, ziņo portāls “The Barents Observer”.

Kā vēsta portāls, raķešu kreiseris “Maršal Ustinov” Norvēģijas krastiem pietuvojies no Barenca jūras Rietumu daļas – rajona, kuru Krievija pirms dažām dienām bija pasludinājusi par bīstamu plānoto raķešu šaušanas mācību dēļ. Kuģojot atpakaļ uz ostu Kolas pussalā, Krievijas karakuģis izvēlējies netipisku maršrutu caur Vargnera Fjordu – vietu, kas atdala Krievijas un Norvēģijas teritoriālos ūdeņus.

“Šāda kuģošan Rietumu virzienā no Zvejnieku pussalas ir kaut kas tāds, ko mēs pēdējo gadu laikā neesam ieraduši redzēt,” portālam atzina Norvēģijas bruņoto spēku apvienotā štāba preses virsnieks majors Brinjārs Stordals (Brynjar Stordal), apstiprinot, ka gar Norvēģijas krastiem kuģojis “Slava”klases raķešu kreiseris.  

Krievijas raķešu kreiseris “Maršal Ustinov” ir trešais lielākais karakuģis Krievijas Jūras spēku sastāvā un Krievijas Ziemeļu flotē aiz lidmašīnu bāzes kuģa “Admiral Kuzņecov” un ar kodoldegvielu darbināmā raķešu kreisera “Pjotr Veļikij”. 

Iepriekš “The Barents Observer” ziņoja, ka kreiseris “Maršal Ustinov” februāra sākum izgāja no savas bāzes ostas Severomorskā. Norvēģijas bruņotie spēki seko līdzi Krievijas raķešu kreisera kustībai.

Kā norāda “The Barents Observer”, gadījums, kad tik liels Krievijas karakuģis pietuvojas tik tuvu Norvēģijas teritoriālajiem ūdeņiem Varangera fjorda rajonā nav novērots kopš Padomju Savienības sabrukuma.

Zīmīgi, ka Krievijas kara kuģa peldējums gar Norvēģijas krastiem noticis dienā, kad Orlandas gaisa spēku bāzē netālu no Trondheimas 1200 kilometru attālumā no Krievijas robežas nosēdušies ASV Gaisa spēku stratēģiskie bumbvedēji B-1 “Lancer”.

Raķešu kreisera “Maršal Ustinov” mājas osta ir Severomorska, netālu no Murmanskas. Kuģis ekspluatācijā nodots 1986.gadā. Tā garums sasniedz 186 metrus, bet apkalpe ir 500 jūrnieku liela. Kreiseris ir bruņots ar 16 pretkuģu raķetēm, 64 tālā rādiusa pretgaisa aizsardzības raķetēm, 40 tuvā rādiusa pretgaisa raķetēm, kā arī ar artilērijas sistēmām un pretzemūdeņu ieročiem.

Dalies ar šo ziņu