Pasaules dārgākais aviācijas bāzes kuģis "USS Gerald R. Ford" joprojām nav pilnā darba kārtībā

Ārvalstīs
Sargs.lv/Bloomberg
ASV karaflote
Foto: Foto: AP/Scanpix

ASV Jūras kara flotes rīcībā esošais jaunās klases aviācijas bāzes kuģis "USS Gerald R. Ford", kas vienlaicīgi ir arī šobrīd lielākais un dārgākais karakuģis pasaulē, joprojām nespēj nodrošināt reaktīvo lidmašīnu nolaišanos un pacelšanos no tā, atsaucoties uz Pentagona eksperta ziņojumu, vēsta “Bloomberg”.

Pentagona neatkarīgais tehniskais eksperts Roberts Behlers savā ziņojuma projektā detalizēti apraksta, kāpēc trīs gadus pēc kuģa nonākšanas ASV Jūras kara flotes rīcībā, tas joprojām nav pilnībā operacionāls.

Atšķirībā no vecākiem aviācijas bāzes kuģiem ar tvaika dzinējiem "USS Gerald R. Ford" tiek izmantota augsto tehnoloģiju elektromagnētisko lidmašīnu palaišanas sistēma (Electromagnetic Aircraft Launch System - EMALS), lai uz klāja pilnvērtīgi varētu uzņemt iznīcinātājus. Neviena no šīm sistēmām šobrīd nedarbojas tā, kā vajadzētu, uzskata Behlers.

Viņš norāda – EMALS sistēmai būtu jānodrošina, ka tā darbojas vismaz 4166 palaišanas reizes, līdz darbības kļūmēm, taču tā ir spējusi pabeigt tikai 181 ciklu, kā reģistrēts 3975 reaktīvo lidmašīnu palaišanas un nosēšanās laikā. 

Saskaņā ar Behlera ziņojumu - joprojām turpinās darbs arī pie munīcijas liftu uzstādīšanas un sertificēšanas, pašlaik darbojoties tikai seši no 11 “uzlabotajiem ieroču liftiem”, kas munīciju paceļ no klāja apakšas.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka ASV Jūras kara flote pirmo jaunās klases aviācijas bāzes kuģi "USS Gerald R. Ford" saņēma 2017. gadā. Pēc tam kuģis vairākus gadus izgāja izmēģinājumus un bija plānots, ka kaujas uzdevumu pildīšanai tas būs gatavs 2020. gadā. Aviācijas bāze kuģa būve izmaksājusi 13 miljardus dolāru, tādejādi padarot to par līdz šim dārgāko karakuģi pasaulē.

Tāpat ASV Jūras kara flote paziņojusi – ņemot vērā aizvien pieaugošos tālas darbības pretkuģu ieroču draudus, ASV nākotnē vairāk par jau pasūtītajiem superkuģiem, iespējams, nebūvēs un apsvērs cita veida kuģu būvi.

Dalies ar šo ziņu