ASV Īpašo operāciju spēki atzinīgi vērtē Igaunijā aizvadītās gaisa spēku militārās mācības

Ārvalstīs
Sargs.lv/ERR.ee
Igaunijas armija
Foto: Foto: Igaunijas Aizsardzības spēki

ASV Īpašo operāciju pavēlniecības (SCOEUR) spēki atzinīgi vērtē kopīgās mācības ar Zviedrijas un Igaunijas Gaisa spēkiem, kas pagājušajā nedēļā notika Igaunijā. To laikā tika trenēti arī gaisa kontroles uzdevumi, izmantojot konvertoplānu “Bell V-22”.

Mācību laikā ASV karavīri tika pārvadāti ar pagrieziena rotoru lidaparātu “Bell Boeing V-22 Osprey”, kura pārlidojumu virs Baltijas pavadīja Zviedrijas Gaisa spēku  vieglie iznīcinātāji “Saab JAS 39 Gripen”, savukārt, nonākot Igaunijas gaisa telpā, konvojēšanu pārņēma Vācijas Gaisa spēku rīcībā esošie iznīcinātāji “Eurofighter Typhoon”.

Kā ziņo Igaunijas Aizsardzības spēki, atsaucoties uz kādu mācībās iesaistīto ASV armijas virsnieku, pirms šīm vērienīgajām mācībām notikusi nopietna gatavošanās integrētai misijai. Vairāk nekā 1000 jūdžu tālais lidojums, kopīgā vingrinājumā savienojot visas vienības, bijis sarežģīts uzdevums, kas ļāvis praktizēt koordinācijas un komunikācijas centienus Baltijā.

"Tā bija vērtīga mācību pieredze arī ASV, labāk iepazinām savus partnerus plānošanā un darbībā. Lai gan mēs trenējamies ar dažādu valstu armijām un partneriem, izaicinājumi un problēmas parasti ir līdzīgas. Šī vingrinājuma laikā varējām meklēt risinājumus un pārvarēt šķēršļus kopā,” sacīja mācībās iesaistītais ASV virsnieks, kura vārds drošības apsvērumu dēļ netiek izpausts.

Mācību laikā tika veikti vairāki gaisa spēku vingrinājumi, tostarp virs Baltijas jūras, kuros piedalījās ASV, Zviedrijas un arī Igaunijas Gaisa spēki. Mācībās iesaistītie karavīri Igaunijas Aizsardzības spēku poligonā ar konvertoplānu “V-22 Ospray” izmēģināja gan vertikālo, gan īso pacelšanos un nosēšanos.

Vingrinājumos piedalījās arī tankkuģis “Lockheed MC-130J” un “F-15 Strike Eagles”, kas ir daļa no ASV Gaisa spēku Speciālo operāciju pavēlniecības sastāvā esošās 352. eskadriļas, kas izvietota Lielbritānijas Karalisko Gaisa spēku bāzē Safolkā. Savukārt tiltrotori “V-22 Osprey” pašlaik bāzējas Sotenas gaisa bāzē Zviedrijā.

Video: 

“Mācību galvenais mērķis bija sniegt gaisa satiksmes vadības dispečeriem pieredzi  darbā ar munīciju, taču laika apstākļu dēļ miera laika drošības noteikumi neļāva veikt mācības ar tiešo apšaudi,” norāda Igaunijas Aizsardzības spēku taktiskās gaisa atbalsta vienības komandieris majors Tanels Rattiste. Taču mācības tik un tā bija vērtīgas, jo gaisa kuģu tālvadības kontrolieri varēja praktizēt saziņu ar iznīcinātāju pilotiem, tādejādi veicinot sadarbību ar sabiedrotajiem. Viņš atzīst, ka Igaunijas armija ar ASV un tās gaisa spēkiem dažādu militāro mācību ietvaros sadarbojas regulāri.

Savukārt mācību virsmērķis ir – paaugstināt NATO sabiedroto apmācības līmeni, lai tās vienlīdz efektīvi varētu reaģēt uz iespējamām krīzēm visā pasaulē.

Kopš 2015. gada ASV Igaunijas aizsardzībā un drošībā ir ieguldījusi desmitiem miljonu dolāru, stiprinot tās un arī visas kopējās Baltijas drošību pēc Krievijas veiktās Krimas aneksijas.

ASV Īpašo operāciju pavēlniecība Eiropā (SCOEUR) ir ir ASV Īpašo operāciju pavēlniecības (SOCOM) pakļautībā, un tajā ietilpst personāls no 10. Īpašo spēku grupas un 352. Speciālo operāciju eskadriļas. ASV armija lepojas ar vairākām pasaulslavenām militārajām specvienībām, tostarp Zaļajām beretēm (Green berets), Delta spēkiem (Delta Force) un 75. Reindžeru pulku (75th Ranger Regiment).

Dalies ar šo ziņu