Zviedrijas speciālo operāciju kaujinieki aizvada mācības ar ASV SEAL un Zaļo berešu vienībām

Ārvalstīs
Sargs.lv/forsvarsmakten.se
SOF
Foto: Foto: Sgt. Patrik Orcutt/ U.S. Special Operations Command Europe

ASV speiālo operāciju vienības aizvadījusi kopīgas militārās mācības ar Zviedrijas bruņoto spēku karavīriem, trenējoties stāties pretiniekiem Baltijas jūras reģionā, atsaucoties uz  ASV Speciālo operāciju spēku pavēlniecības Eiropā informāciju, vēsta ASV izdevums “Stars and Stripes”.

Mācību operācijā Zviedrijā ar savām ātrumlaivām un lidaparādiem piedalās ASV Jūras spēku vienības SEAL un Zaļo berešu  (Green Berets) kaujinieki. Abu vienību karavīri praksē pārbauda ASV un Zviedrijas bruņoto spēku spēju reaģēt uz iepriekš neparedzētiem draudiem.

Aizvadītās divpusējās Zviedrijas un ASV spēku mācības ir jaunākais ASV Speciālo operāciju pavēlniecības Eiropā rīkotais treniņš Baltijas jūras reģionā. Izdevums norāda ka šī reģiona valstis pašlaik ir īpaši norūpējušies par arvien augošo Krievijas militāro agresivitāti.

Image
SOF
Foto: Foto: Sgt. Patrik Orcutt/ U.S. Special Operations Command Europe
Foto: Sgt. Patrik Orcutt/ U.S. Special Operations Command Europe

ASV Speciālo operāciju pavēlniecība Eiropā pērn, sadarbībā ar Zviedrijas Aizsardzības universitāti izstrādāja publikāciju, kurā sīki aprakstīta “Pretestības darbības koncepcija”. Šāda stratēģija nepieciešama salīdzinoši mazu valstu cīņai ar ievērojami lielāku un spēcīgāku pretinieku, par kādu uzskatāma Krievija.

“Ja kāda valsts zaudē kontroli pār tās teritoriju, pret potenciālo pretinieku ir jāpielieto pretestības taktika. Ar to tiek skaidri pateikts, ka viņu nospraustie mērķi netiks sasniegti, bet viņi paši tiks padzīti,” šīs stratēģijas ievadā rakstīja tās izstrādātājs un vēlākais ASV Speciālo operāciju spēku komandieris Eiropā ģenerālmajors Kirks Smits (Kirk Smith).

Kā “Stars and Stripes” paskaidroja viens no ASV Speciālo operāciju pavēlniecības pārstāvjiem Eiropā majors Huans Martiness, Zviedrijā notikušajās mācībās tika iekļauti vairāku pretestības elementu izspēle pret šāda mēroga pretinieku.

Vairums aizvadīto mācību norises vietu tiek turētas slepenībā, tomēr daļa mācību scenāriju izspēta netālu no Zviedrijas Jūras spēku bāzes Karlskronā.

Mācībās piedalījās arī ASV Gaisa spēku 48. iznīcinātāju aviobrigāde, kā arī 100. gaisa uzpildes aviobrigāde.

Image
SOF
Foto: Foto: Sgt. Patrik Orcutt/ U.S. Special Operations Command Europe
Foto: Sgt. Patrik Orcutt/ U.S. Special Operations Command Europe
“Šīs mācības sniedz lielisku iespēju ASV Speciālo operāciju spēkiem trenēties kopā ar saviem partneriem. Savukārt Zviedrijas bruņotajiem spēkiem trenēt savas kaujas spējas visās iespējamajās vidēs,” atzina ASV apvienoto speciālo operāciju spēku komandieris nesen notikušajās mācībās, ASV Gaisa spēku pulkvedis Natans Ovendofs (Nathan Owendoff).

Pēdējo gadu laikā ASV Speciālo operāciju pavēlniecība Eiropā ir stiprinājusi saites ar sabiedroto bruņotajiem spēkiem. Arī NATO ir stiprinājusi savu klātbūtni, izvietojot kaujas grupas Baltijas valstīs un Polijā.

Dalies ar šo ziņu